Hoppa till huvudinnehållet

Ordföranden för utskottet: ”Jag förstår att föräldrarna är oroliga”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Anders Forsberg (M) är ordförande för kommunstyrelsens utbildningsutskott.
Anders Forsberg (M) är ordförande för kommunstyrelsens utbildningsutskott. Foto: Conny Hultgren

Anders Forsberg (M) är ordförande för kommunstyrelsens utbildningsutskott. Han säger sig ha förståelse för den oro som finns bland många föräldrar efter att beslutet om att endast ha en sommarförskola och ett sommarfritids i Bengtsfors kommun har fattats. Men Forsberg menar samtidigt ändå att beslutet var nödvändigt att fatta.

En enda förskola och ett fritids i sommar – föräldrar kommer inte kunna arbeta

Vad säger du till de föräldrar som inte kommer att kunna arbeta i sommar på grund av det här beslutet?

– Det är beklagligt om det är så och jag förstår att det här är något som skapar oro. Jag har respekt för det. Men det här är strukturerade förändringar som vi måste göra på grund av det ekonomiska läget i kommunen. Vi väljer att inte göra en generell besparing för det riskerar att minska antalet personal per barn. Vi väljer att inte dra ner på kvaliteten utan i stället på antalet enheter, säger Anders Forsberg.

Men är det verkligen meningen att föräldrar inte ska kunna jobba för att det saknas barnomsorg?

– Man kan vända sig till närstående eller försöka anpassa semestern hos arbetsgivaren. Det är några möjligheter. Nu gör vi ett försök med det här i år eftersom vi har en krass ekonomisk realitet. Kommunen kan inte bedriva verksamhet på samma nivå som tidigare när vi har en situation där antalet barnfamiljer bara minskar. Då skulle det bli på bekostnad av kvaliteten och det vore ett sämre alternativ ur pedagogisk synvinkel, säger Anders Forsberg.

Varför sparar ni inte på något annat än barnomsorgen? Till exempel på chefer och mellanchefer, som nämns från föräldrahåll.

– Det första vi gjorde när vi i det borgerliga styret tillträdde för fyra år sedan var att göra besparingar på tio procent på kommunledningskontoret. Men det är en liten andel av kommunens totala kostnad. Vi lyckades, efter att vi hade gjort omfattande besparingar överlag, sedan få en ekonomi i balans för Bengtsfors kommun. Men nu fortsätter de ekonomiska problemen. Då behöver vi göra så här för att inte kvaliteten ska bli lidande, säger Anders Forsberg.

S: ”Ganska vansinnigt”

Socialdemokraterna är däremot kritiska mot beslutet.

Viktoria Gradin (S) är ledamot i kommunstyrelsens utbildningsutskott.

Viktoria Gradin (S) är ledamot i kommunstyrelsens utbildningsutskott.
Viktoria Gradin (S) är ledamot i kommunstyrelsens utbildningsutskott. Foto: Conny Hultgren

– Vi socialdemokrater tycker att det här är ganska vansinnigt. Jag tror att det kommer att bli väldigt svårt för många föräldrar. Särskilt för dem som inte har bil och kanske redan har det tufft med ekonomin, säger Viktoria Gradin.

Hon fortsätter.

– Om du bor i Bäckefors och jobbar i exempelvis Mellerud, så måste du upp väldigt tidigt för att ditt barn först ska ta sig till Billingsfors. Det här försvårar för folk att ta sig till jobbet, säger Viktoria Gradin.

Vad tycker du hade varit rimligt?

– Det hade varit rimligt att ha någon form av barnomsorg på varje större ort under hela sommaren. Från exempelvis Dals Långed tar du dig inte om du inte har egen bil, därifrån går det knappt någon lokaltrafik alls.

”Barn reagerar olika”

Viktoria Gradin arbetar själv inom barnomsorgen. Hon menar att barn reagerar olika på att byta förskola och fritids.

– För vissa barn är det bara roligt att byta miljö och umgås med nya barn. För andra blir det en stor grej som påverkar dem negativt, säger Viktoria Gradin.

Artikeltaggar

Anders ForsbergBarnBarnomsorgBengtsfors kommunBäckeforsFörskolorKommunstyrelsenMellerudOroligheterSamhälleSocialdemokraternaViktoria GradinVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.