Hoppa till huvudinnehållet

En enda förskola och ett fritids i sommar – föräldrar kommer inte kunna arbeta

Publicerad:
Många föräldrar har reagerat starkt på Bengtsfors kommuns beslut att endast ha en sommarförskola och ett sommarfritids. Däribland Linda Carlbaum och Hanna Flink, Hanna här med dottern Alma.
Många föräldrar har reagerat starkt på Bengtsfors kommuns beslut att endast ha en sommarförskola och ett sommarfritids. Däribland Linda Carlbaum och Hanna Flink, Hanna här med dottern Alma. Foto: Conny Hultgren

I år kommer det enbart att bli en sommarförskola och ett sommarfritids i Bengtsfors kommun, nämligen på Lövåsen i Billingsfors. Övriga ordinarie förskolor och fritids håller semesterstängt veckorna 28–31.

Detta ställer till det för många familjer.

Bengtsforsborna Hanna Flink, 32, och Linda Carlbaum, 48, är båda ensamstående mammor. De kommer inte att kunna arbeta i sommar.

Ordföranden för utskottet: ”Jag förstår att föräldrarna är oroliga”

– Jag är skitförbannad över det här beslutet. Jag har inte egen bil och är bemanningsanställd inom vården. Jag måste vara beredd att rycka in när de kallar på mig, säger Linda Carlbaum som har ett sjuårigt barn som berörs.

– Eftersom jag är senast anställd på mitt arbete så kan jag inte välja semesterperiod. Det är inget konstigt med det, men det är ett vansinnigt beslut av kommunen att enbart ha en sommarförskola och ett sommarfritids. Det här innebär att jag inte kommer att kunna jobba i sommar, säger Hanna Flink som har två barn, fyra och nio år, som berörs.

”Väldigt konstigt”

Hanna Flink och Linda Carlbaum menar båda att det är väldigt svårt att förstå Bengtsfors kommuns beslut.

Lövåsens förskola och fritidshem i Billingsfors.
Lövåsens förskola och fritidshem i Billingsfors. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Vi vill alla att folk ska flytta till Bengtsfors, samtidigt fattar kommunen sådana här beslut. Det är väldigt konstigt, säger Hanna Flink.

Hon fortsätter.

– Jag som är ensamförsörjare får det inte att gå ihop ekonomiskt. Jag hade en elräkning senast på 8 600 kronor och då blir det svårt att ha råd att tanka bilen. Idag kan jag gå till jobbet, men om jag måste åka till Billingsfors tur och retur varje dag kommer det att märkas i min ekonomi. Politikerna måste fatta humana beslut, säger Hanna Flink.

”Det går inte ihop”

Hanna Flink berättar att om hon ska skjutsa sina barn till Lövåsen måste hon först väcka dem klockan fyra och sedan åka till Billingsfors för att lämna där klockan sex.

Hanna Flink och Linda Carlbaum riktar skarp kritik mot Bengtsfors kommuns beslut att endast ha en sommarförskola och ett sommarfritids.
Hanna Flink och Linda Carlbaum riktar skarp kritik mot Bengtsfors kommuns beslut att endast ha en sommarförskola och ett sommarfritids. Foto: Conny Hultgren

– Det är först då de öppnar. Men jag börjar jobba redan klockan 05.30 och det går inte att ändra. Därför går det inte ihop. Alla utgår ifrån att man är en kärnfamilj och att det är fler än en som har ansvaret för barnen. Men så är det inte för alla, säger Hanna Flink.

Hon fortsätter.

– Man talar alltid om att vi ska se till barnens bästa. Men om barnen ska flyttas från Bengtsfors till Billingsfors måste de byta både personal och miljö och gå tillsammans med barn som de inte träffat tidigare. Det är avgörande att allt fungerar. Annars kan det i värsta fall leda till både ångest och posttraumatiskt stressyndrom hos barnen, säger Hanna Flink.

”Tryggheten avgörande”

Linda Carlbaum håller med.

– Tryggheten är väldigt viktig för barnen. Den är helt avgörande för deras välbefinnande, säger Linda Carlbaum.

En annan förälder som drabbas är Bengtsforsbon Anton Holmedahl, 31, som är verksam i familjeföretaget Dalslands Kanaltrafik AB.

Anton Holmedahl och hans sambo arbetar hela sommaren och är beroende av barnomsorgen. Han tycker att Bengtsfors kommun borde kunna spara på annat än barn- och äldreomsorg.
Anton Holmedahl och hans sambo arbetar hela sommaren och är beroende av barnomsorgen. Han tycker att Bengtsfors kommun borde kunna spara på annat än barn- och äldreomsorg. Foto: Conny Hultgren

– Jag och min sambo jobbar hela sommaren och är helt beroende av barnomsorg. Vi kan inte vara lediga. Alla kan inte ha semester på sommaren, säger Anton Holmedahl.

Anton Holmedahl och hans sambo har två barn, fyra och sju år.

– Det brukar ju heta att barnens bästa ska stå i centrum, men det speglar inte verkligheten här. Det borde åtminstone finnas en sommarförskola igång i Bengtsfors tätort. Så har det varit tidigare, säger Anton Holmedahl.

”Känns inte okej”

Anton Holmedahl och hans sambo klarar situationen genom att deras barn får bo hos sin mormor och morfar och hos kompisar under de aktuella veckorna.

– Nu är våra barn också ganska anpassningsbara när de ska byta miljö, personal och umgås med andra barn. Men så är det kanske inte för alla och det känns inte okej att det hela tiden är barn och äldre som man ska spara på, säger Anton Holmedahl.

Anton Holmedahl tar som exempel att Bengtsfors kommun inte kommer att driva vidare förskolan och fritids i Skåpafors och att fritids i Billingsfors ska samlokaliseras med Ekhagsskolan i Dals Långed, att Kolaregårdens äldreboende i Dals Långed stängs och att även Strömkullegymnasiet i Bengtsfors är hotat.

”Spara på annat”

– Jag förstår att kommunen behöver spara pengar. Men man borde kunna kapa kostnader på annat håll. Det är lätt att skära ner på barnomsorg och äldreomsorg. Men det borde kunna gå att spara även på kommunhuset, på chefer och mellanchefer, säger Anton Holmedahl.

Anton Holmedahl är själv född och uppvuxen i Bengtsfors. Senare flyttade han, bildade familj och bodde i Åre i tio år innan han återvände till Bengtsfors tillsammans med sin familj.

– Jag trivs väldigt bra i Bengtsfors, men samtidigt blir jag nu tveksam till om vi gjorde rätt val som flyttade tillbaka när allt ska skäras ner. Vill man inte ha hit folk? Var finns framtidstron? Kommunen borde jobba på att vända den negativa trenden i stället för att utgå från att befolkningsantalet bara ska sjunka. Man borde jobba mot att vända trenden i stället för att bara hyvla, säger Anton Holmedahl.

Artikeltaggar

BarnBarnomsorgBengtsforsBengtsfors kommunBeslutBillingsforsFamiljFörskolorKolaregårdenLövåsens förskolaLövåsens fritidshemStrömkullegymnasietVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.