Hoppa till huvudinnehållet

Roalds tomt helt översvämmad: ”Oroliga att små barn kan drunkna”

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Översvämningen ledde till en rekordstor vattensamling och med tunn is på toppen anser Roald Danielsen det vara en fara för främst barn och djur.
Översvämningen ledde till en rekordstor vattensamling och med tunn is på toppen anser Roald Danielsen det vara en fara för främst barn och djur. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Det var en decimeter vatten i verkstaden när Roald Danielsen kom dit vid senaste skyfallet. Regn och snö som smält hade bildat en rekordstor sjö på tomten bredvid och runnit in på hans tomt.

Problemet är inte nytt men nu tycker han det är dags att kommunen reagerar och har skrivit ett brev till kommunchefen.

Roald Danielsson, som bott i huset i Bengtsfors sedan 2005, är upprörd. Det har runnit vatten in på tomten förut men inte så mycket som det gjorde under regnvädret nu i januari. Han har varit i kontakt med kommunen flera gånger tidigare då han hävdar att det i grund och botten är kommunens fel.

– De har sagt att det inte är deras ansvar, säger han.

Den här gången blev det en rekordstor vattensamling som var en halv meter djup. Med ett tunt islager på toppen anser Roald Danielsen det extra farligt för både djur och människor. Speciellt nyfikna barn eftersom det ligger så nära gatan. Han tycker att kommunen bör reagera och lämnar ett förslag på åtgärd.

Kommunchefen: ”Vi ska undersöka vad det beror på”

Högg ner björkar

Roald Danielsen menar att överskottet av vatten på området ökade mycket sedan kommunen högg ner 30-40 björkar i sluttningen när en parkeringsplats anlades. Han påpekar att en björk kan suga upp 500 liter vatten per dygn.

"De här vattenmängderna utgör också en irritation för oss generellt eftersom vi har problem med fukt i källaren. Det problemet har vi löst med ett hål i betonggolvet och en pump som tar vattnet över till kloaken. Jag och min fru är dock oroliga när vi tänker på att små barn kan drunkna i det här tjärnet”, skriver han i brevet till kommunchefen.

"Jag hoppas att du som kommunens högste chef förstår vårt bekymmer och beordrar tekniska kontoret att lösa problemet. I annat fall kan det bli aktuellt med en namninsamling”, avslutar han.

Artikeltaggar

BengtsforsRegnSnöVattenVäderÖversvämningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.