Hoppa till huvudinnehållet

Hunden Brad är en prisbelönt superstjärna: ”Tror inte att folk förstår”

Publicerad:
Flat coat retrievern Brad är prisad i hela Europa. Han och matte Margareta Edgren reser land och rike runt för att ställa ut. Och oftast vinner de högsta pris.
Flat coat retrievern Brad är prisad i hela Europa. Han och matte Margareta Edgren reser land och rike runt för att ställa ut. Och oftast vinner de högsta pris. Foto: Johan Lindahl

Flatcoated retrievern Brad är en superstjärna inom sin gren. Han och matte, Färgelandabon Margareta Edgren, reser land och rike runt på hundutställningar – och många gånger vinner de högsta priset. Treåringen är champion i fyra länder – och fler kan det bli inom en snar framtid.

– Jag tror inte att folk förstår hur stort det här är, säger Margareta Edgren.

Flatcoated retrievern Brad, eller Euphoric Tail MudOnThePaws som är hans egentliga namn, är utställningschampion i fyra länder – Sverige, Norge, Rumänien och Polen.

Han är dessutom svensk champion i viltspår och norsk blodspårschampion.

– Jag tror inte att folk förstår hur stort det här är, säger matte, Margareta Edgren som bor utanför Stigen.

På en hel vägg hemma i huset utanför Stigen hänger Brads olikfärgade rosetter från tävlingar över hela Europa.

En hel vägg täcks av Brads olika rosetter. Här är några av de mest prestigefyllda.
En hel vägg täcks av Brads olika rosetter. Här är några av de mest prestigefyllda. Foto: Johan Lindahl

Gemensam hobby

Att åka på utställningar har blivit Margareta och Brads gemensamma hobby. De reser land och rike runt och tävlar. Margareta Edgren har haft hundar tidigare som hon ställt ut, men ingen har nått höjder som Brad.

På varje utställning följer tre domare hundarnas minsta rörelse. Hundarna tävlar i olika klasser beroende på ålder, kön, ras och meriter. Ägarens klädsel är viktig, och hundens uppförande likaså. Hur de för sig, hur de rör sig och hur de ser ut.

– De tittar på ansiktets uttryck, rygglinje, underlinje, tänder, svansen, musklerna, ögonformen och höjden, förklarar Margareta.

På väggarna i huset hänger flera av Brads priser i form av tavlor. Här från hans championat i Rumänien.
På väggarna i huset hänger flera av Brads priser i form av tavlor. Här från hans championat i Rumänien. Foto: Johan Lindahl

Älskar tandborstning

Det är därför en del jobb som hundägare till en utställningshund. Men med rätt foder håller de rätt vikt.

– Jag trimmar hans päls och är noga med tänderna. Och han älskar att borsta tänderna, säger hon.

Hemma i och omkring huset utanför Stigen tränar de jakt med så kallade ”dummies”, en slags docka som ska agera fågel eller kanin.

– Han och de flesta andra retrievers älskar att hämta saker. Han springer runt mycket här och är väldigt miljövan, säger Margareta.

Nästa resa bär av till Ungern, där Brad har ett certifikat kvar att ta innan han kan bli champion i ett femte land. Samma läge är det i Kroatien. Inom en snar framtid kan han vara sjufaldig mästare.

Brad trivs i skog och mark kring huset utanför Stigen.
Brad trivs i skog och mark kring huset utanför Stigen. Foto: Johan Lindahl

Brad har dock inget emot dessa storslagna happenings – tvärtom. Även Margareta uppskattar resorna och tävlingarna. För det mesta reser bara hon och Brad, men ibland åker familjemedlemmar eller vänner med.

– Det är jättekul, för man träffar vänner för livet. Det blir som små semestrar. Tävlingarna är riktiga spektakel och folkfester.

Under våren är tanken att Brad ska bli avelshund och föra sin talang vidare. Margareta har startat en liten kennel. Hon vill slå ett extra slag för rasen Flatcoated retriever.

– De är så lättlärda, aktiva och glada. Det är sällan han bråkar. Men det är ingen hund om man vill ligga i soffan, säger hon och skrattar.

När Brad varit duktig vovve får han ett smaskigt ben att tugga på.
När Brad varit duktig vovve får han ett smaskigt ben att tugga på. Foto: Johan Lindahl

Den 9 mars ska Brad kvala in till Crufts, som är den engelska kennelklubbens flaggskepp och ett av världens största hundevenemang med över 20 000 anmälda hundar varje år som i år avgörs i Birmingham.

– Det är det största man kan vara med om och en väldig ära att ens få vara med, säger Margareta Edgren.

Artikeltaggar

Djur och naturHundutställningHusdjurNorgePolenRumänienSKK

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.