Hoppa till huvudinnehållet

Lisbeth Salanders nya adoptivmor ska locka folk till Gamla kyrkan

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Karin Smirnoff har tagit över stafettpinnen i Millenniumserien och under sommarens bokdagar ska hon berätta om hur det känns.
Karin Smirnoff har tagit över stafettpinnen i Millenniumserien och under sommarens bokdagar ska hon berätta om hur det känns. Foto: Johan Gunséus

Elisabeth Åsbrink, Jimmy Alm och Karin Smirnoff. Där har ni de första namnen till sommarens Bokdagar i Dalsland. Tre litteraturprofiler med deckarkungen Stieg Larssons andra efterträdare i ordningens som största väntade dragplåster.

Den 26–30 juli äger årets upplaga av Bokdagar i Dalsland rum. Huvudarena blir som vanligt Gamla kyrkan, där merparten av författarframträdandena hålls. Hittills har tre klara namn presenterats: Elisabeth Åsbrink, Karin Smirnoff och Jimmy Alm.

En synnerligen brokig men ur flera aspekter stark starttrio.

Mest publik lockar gissningsvis sågverksägaren Karin Smirnoff, som fick ett stort genomslag 2018 med författardebuten ”Jag for ner till bror”. Boken Augustnominerades och har tillsammans med sina två efterföljare i romansviten om Jana Kippo sålts i över en och en halv miljon exemplar.

Hösten 2022 tog Karin Smirnoff ytterligare ett kliv upp på kändistrappan när hon släppte ”Havsörnens skrik”, den sjunde boken i bortgångne Stieg Larssons Milleniumserie om datahackern Lisbeth Salander och journalisten Mikael Blomqvist. Det är också den Smirnoff kommer prata om under sitt Åmålsbesök.

Prisade och hyllade Elisabeth Åsbrink har en färsk biografi i bagaget.
Prisade och hyllade Elisabeth Åsbrink har en färsk biografi i bagaget. Foto: Sören Vilks

Tidigare SVT-medarbetaren Elisabeth Åsbrink är mer av en kritikergunstling. Hon debuterade 2009 med ”Smärtpunkten”, om Lars Norén och polismorden i Malexander, vilken följdes av ”I Wienerwald står träden kvar”, 2011. Handlingen kretsar kring en österrikisk pojke och dennes upplevelser i Sverige under andra världskriget, men framförallt väckte boken uppmärksamhet genom att sätta ljus på Ingvar Kamprads nazistiska förflutna.

”I Wienerwald står träden kvar” belönades med Augustpriset och för närvarande är Elisabeth Åsbrink aktuell med en kritikerrosad biografi över författarkollegan Victoria Benedictsson (1850-1888).

Dalslandsbördige Jimmy Alm, från Stigen, blev 2021 känd eller ökänd, beroende vem man frågar, genom sin pionjärgärning som Sveriges första kommunpoet, i Tranemo.

– Ett av mina motiv till att skapa projektet var att jag ville bredda begreppet kommun, det vill säga jag ville peka på att en kommun inte bara är den kommunala verksamheten, förklarar Alm, som under året bland annat diktade om invånare, företag, föreningar, historiska händelser, naturen och den kommunala verksamheten.

Satsningen blev både hyllad och hånad, men framförallt gav den poesin som uttrycksform mycket medial exponering.

Tidigare kommunpoeten Jimmy Alm var aktuell med två böcket 2022.
Tidigare kommunpoeten Jimmy Alm var aktuell med två böcket 2022. Foto: AnnaCarin Isaksson

Förra sommaren bokdebuterade Jimmy Alm med samlingen ”Vem bor i Uddebo”, och senare släpptes ”Sveriges första kommunpoet”, som presenterar och gestaltar projektet bakom boktiteln.

I samband med ovanstående författarsläpp presenterade arrangörerna även vissa organisatoriska förändringar av bokdagarna. Bland annat två nya scener på Dalslands skafferi och i hembygdsmuseet.

Dalslands skafferi kommer att användas som arena under sommarens Bokdagar i Dalsland.
Dalslands skafferi kommer att användas som arena under sommarens Bokdagar i Dalsland. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

Bokdagar i DalslandDalslandElisabeth ÅsbrinkFörfattareKarin SmirnoffLitteraturOrganisationerStieg Larsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.