Hoppa till huvudinnehållet

De cyklar både på Mallorca och i Dalsland: ”Jätteroligt”

Publicerad:
Stig Nilsson är friskvårdsansvarig i Bengtsfors PRO och kör spinningpass framför storbildsskärm två gånger i veckan. I första raden syns Erika Nilsson och Inger Tolldin.
Stig Nilsson är friskvårdsansvarig i Bengtsfors PRO och kör spinningpass framför storbildsskärm två gånger i veckan. I första raden syns Erika Nilsson och Inger Tolldin. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Ett pass på Mallorca och ett annat på Gran Canaria. Eller kanske på de dalsländska vägarna. Cykelturerna varierar när Stig Nilsson startar datorn och deltagarna kan spinna framför storbildsskärmen.

– Det är jätteroligt, att alla cyklar tillsammans till musiken och filmerna, säger Inger Tolldin, en av deltagarna.

Stig Nilsson är friskvårdsansvarig på Bengtsfors PRO och flitig cyklist. När han är ute på cykelturer fäster han en filmkamera på styret och sen kan han och andra cykla framför filmen på storbildsskärm.

– Det är roligare än att sitta och titta in i en vägg. Det blir inspirerande och så får man se sig om i världen, säger han.

Anpassar

Stig Nilsson har filmer från bland annat Mallorca, Gran Canaria, Norge och Dalsland såklart. Dessutom är han medlem i en klubb för alla som filmar från cykeln och har därmed tillgång till otaligt många cykelvägar.

– Det är olika filmer varje gång. Sedan anpassar jag musiken efter vägen och motståndet anpassar de själva efter sin förmåga.

När Stig Nilsson startat datorn är det dags att ge sig ut på vägarna och de är olika varje gång.
När Stig Nilsson startat datorn är det dags att ge sig ut på vägarna och de är olika varje gång. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Nu leder han Stig Nilsson, sedan i höstas, en spinninggrupp på 16 pensionärer. Det är så många cyklar det finns tillgång till på Mics gym i Billingsfors där de håller till.

– Jag började med ett pass i veckan men det var såpass stort intresse så nu kör vi både måndagar och onsdagar, säger han.

”Helt nytt”

Erika Nilsson och Inger Tolldin var nya inom cykelmotion när de gick med i höstas och har mest positivt att säga om aktiviteten.

– Det här är helt nytt för mig men det är jätteroligt, att alla cyklar tillsammans till musiken och filmerna, säger Inger Tolldin som är glad att hon började i gruppen.

Lars Kronstrand överraskade ledaren med blommor och present innan passet.
Lars Kronstrand överraskade ledaren med blommor och present innan passet. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Erika Nilsson tyckte det var spännande att se om hon klarade av det eftersom hon hade problem när hon gick.

– Jag kunde bara gå kortare sträckor förut men nu kan jag gå en hel timme. Det är jätteroligt att vara med, att komma ut och träffa härliga människor. Det finns inget negativt med det här, säger hon.

Deltagarna kom i god tid till passet och var klara så de hann till och med överraska sin ledare som nyss haft födelsedag. Lars Kronstrand överlämnade både blommor och present. Sedan bar det iväg ut på somriga Dalslandsvägar till tonerna av Ledins ”Sommaren är kort”.

Ljuset släcks ner och cyklisterna cyklar ut från ett somrigt Bengtsfors.
Ljuset släcks ner och cyklisterna cyklar ut från ett somrigt Bengtsfors. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

BengtsforsCyklarDalslandErika NilssonFilmFilmerMallorcaMotion och hälsaPRO

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.