Hoppa till huvudinnehållet

Goda råd kan löna sig - energirådgivaren besöker biblioteket

Publicerad:
Jonas Dahl, kommunal energi- och klimatrådgivare för Dalslandskommunerna, besöker biblioteket i Bengtsfors.
Jonas Dahl, kommunal energi- och klimatrådgivare för Dalslandskommunerna, besöker biblioteket i Bengtsfors.

Den andra februari kan invånarna i Bengtsfors få gratis energirådgivning på biblioteket. Då kommer Jonas Dahl på besök. Han arbetar som kommunal energi- och klimatrådgivare för Dalslandskommunerna.

Jonas Dahl börjar med att informera om elmarknaden generellt och vilka alternativ som finns för den som vill spara energi. Därefter får åhörarna ställa mer specifika frågor. Han ser ett ökat intresse från allmänheten när det gäller just elkonsumtion.

– Det är fler som kontaktar oss nu. Engagemanget för att spara energi har ökat i takt med att elen har blivit dyrare, säger han.

Värmepumpar är fortfarande en stor investering, men har idag blivit så efterfrågade att det är kö till vissa modeller. Även den tekniska utvecklingen har gått framåt och det finns många alternativ att välja på.

– Det har hänt en hel del de senaste 20 åren. Luft/vattenvärmepumparna har till exempel blivit effektivare och kan ge värme även när det är kallt ute. Idag har hälften av alla småhus i Sverige en värmepump. Dessutom har ved- och pelletspannorna gjort comeback och kan nog passa många, säger han.

Även frågor kring el-abonnemang kommer att tas upp, och valet mellan fast, rörligt eller timpris. Det finns mycket att väga in, menar Jonas.

Helena Eriksson

Artikeltaggar

BengtsforsElEnergiInvesteringarLönerMiljöTeknik och vetenskap

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.