Hoppa till huvudinnehållet

Stor minskning anmälda brott – färre stölder och rån: ”Arbete har haft effekt”

Publicerad:
Antalet brott har minskat i Dalsland under det senaste året. Särskilt i Bengtsfors kommun märks en tydlig nedgång.
Antalet brott har minskat i Dalsland under det senaste året. Särskilt i Bengtsfors kommun märks en tydlig nedgång. Foto: Anders Wiklund/TT

Antalet polisanmälda brott minskade rejält i Bengtsfors kommun under 2022. Från 1 042 under 2021 ner till 703 under 2022.

Det är den största minskningen i Dalsland. Framförallt är det antalet stölder och rån som minskat i Bengtsfors, en nedgång med 135 anmälningar.

Även antalet anmälningar gällande misshandel har minskat liksom brott som rört ärekränkning och sexualbrott. Detsamma gäller för antalet skadegörelser.

Det konstaterar Brottsförebyggande rådet, Brå, i en preliminär statistik.

Även i grannkommunerna Dals-Ed, Färgelanda och Mellerud minskade antalet polisanmälda brott under fjolåret.

Färre brott i Dalsland

Näst mest minskade det i Mellerud. Från 1 034 under 2021 ner till 872 under 2022.

Därefter följer Färgelanda som minskat med exakt 100 polisanmälningar under det senaste året. Ner från 586 under 2021 till 486 under 2022.

Dals-Ed noterar en mer marginell minskning. Från 356 under 2021 ner till 324 under 2022.

I Åmål skedde en försumbar ökning. Sammantaget polisanmäldes 1 026 brott under 2022, vilket är totalt två fler brott än året innan.

”En ökad medvetenhet”

Peter Torstensson är kommunpolis i Bengtsfors, Dals-Ed och Åmål.

Peter Torstensson är kommunpolis i Bengtsfors, Dals-Ed och Åmål.
Peter Torstensson är kommunpolis i Bengtsfors, Dals-Ed och Åmål. Foto: Conny Hultgren

– Bengtsfors sticker ut på ett positivt sätt i den här statistiken. Jag tror det beror på att vi för något år sedan såg tendensen och hade en diskussion om hur vi ska undvika att det inte blir som i de större städerna, säger han.

Vad har då gjorts?

– Det har blivit en medvetenhet ute i de kommunala förvaltningarna och antalet LVU-omhändertagandet har ökat. Man har agerat med skärpa mot ungdomar som gjort sig skyldiga till bland annat skadegörelsebrott. Sedan har det förebyggande arbetet varit viktigt och det är bara att hoppas att man fortsätter med det. Det går inte att slå sig till ro och tro att det räcker så här. En annan viktig faktor har varit tillkomsten av områdespoliser och en ökad samverkan mellan ingripandepolis och utredare med gemensamma insatser mot brottsaktiva, säger Peter Torstensson.

Snabbare utredningar

Han berättar också att polisen arbetar på ett annat sätt numera.

– Vi väntar inte längre med att samla ihop och utreda ett antal brott som återfallsförbrytarna gör sig skyldiga till utan utreder några av de allvarligare av dessa för snabbare redovisning till åklagare. Då kommer ärendena snabbare upp i domstol och de kriminella kanske döms till fängelse i stället för att vara ute och begå nya brott under tiden polisen sitter och utreder brott som ändå inte skulle medföra någon förlängning av fängelsevistelsen. Ett par inbrott eller tio har i praktiken idag ingen betydelse för längden av straffet enligt den svenska rättsmodellen, säger Peter Torstensson.

Minskning även nationellt

Enligt Brottsförebyggande rådets statistik har antalet polisanmälningar nationellt sett minskat totalt med två procent i riket under det senaste året.

Sett över en tioårsperiod har dock anmälningarna ökat med tre procent.

Antal polisanmälda brott
Kommun20222021
Bengtsfors7031042
Dals-Ed324356
Färgelanda486586
Mellerud8721034
Åmål10261024
Källa: Brå

Artikeltaggar

ÅmålAnmälningarBengtsforsBrottBrott, lag och rättBrottsförebyggandeDals-Eds kommunPeter TorstenssonStatistik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.