Hoppa till huvudinnehållet

(S) vill se seniorer i klassrummen: ”Fungera som socialt stöd”

Publicerad:
Socialdemokraterna i Dals-Ed vill se seniorer i klassrummen som, enligt partiet, kan bidra till lugn och ro bland eleverna.
Socialdemokraterna i Dals-Ed vill se seniorer i klassrummen som, enligt partiet, kan bidra till lugn och ro bland eleverna. Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

Låt seniorer vara en del av skolan. Det tycker socialdemokraterna i Dals-Eds kommun som i en motion föreslår att seniorer ska vara närvarande i klassrum och på raster för att uppmuntra till gott uppförande.

Det är socialdemokraten Roderick Bothe som i en motion skriver att seniorer ska få ta plats i skolan. Han skriver att han från flera olika håll fått uppgifter om att det råder stor respektlöshet bland vissa grupper i skolan och att det finns en oro i vissa klasser.

– Det är många lärare som upplever respektlöshet bland eleverna och tyvärr är det många som sjukskriver sig på grund av situationen i klassrummen, säger Roderick Bothe.

Bättre uppförande

Han anser att seniorers närvaro i klassrummen kan bidra till bättre uppförande bland eleverna och att fler visar respekt för varandra och personal.

– Våra äldre i samhället har en livserfarenhet som är ovärderlig. Tanken är inte att de ska vara en del i undervisningen, de ska vara som ett socialt stöd och fungera som en vuxen förebild, som tyvärr flera saknar idag.

Roderick Bothe säger att det är kostnadseffektiv satsning som även gagnar de äldre.

– Det här testades för många år sedan och vad jag har fått berättat för mig så föll det väl ut. Det blev lugnare i klassrummen. Pensionärerna upplever också att de kan bidra till samhällsnyttan.

Vända sig till pensionärsorganisationer

Socialdemokraterna föreslår att Dals-Eds kommun bjuder in seniorer i kommunen att delta i skolans arbete genom att finnas i klassrummet under lektionstid och ute bland elever på raster.

I motionen uppmanar partiet Dals-Eds kommun att vända sig till pensionärsorganisationerna SPF samt PRO.

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunDals-Eds kommunLärareOroligheterPROSamhälleSkola och utbildningSocialdemokraternaUndervisning

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.