Hoppa till huvudinnehållet

Jan Jörnmarks intresse för övergivna platser började på en soptipp i Dalsland

Publicerad:
Jan Jörnmark har nyligen utkommit med boken Övergivna platser finalen.

”Varifrån kommer mitt starka samhällsintresse och intensiva vilja att förstå vad som hände när jag växte upp?”

Det frågar sig fotografen Jan Jörnmark i sin senaste bok, Övergivna platser finalen. Kanske, menar han, finns förklaringen på en soptipp i Dalsland.

Jan Jörnmark är, vid sidan av sitt arbete som fotograf, även docent i ekonomisk historia och nu aktuell med sin tredje bok om övergivna platser.

”Mitt i det bortglömda landskapet ligger Nolängens återvinningscentral, som det heter nuförtiden”, skriver han i bokens epilog.

Sågen kapade armen

På Nolängen växte Jan Jörnmarks mamma Solveig upp i ett hus där föräldrarna drev ett jord- och skogsbruk. Men det blev en dramatisk uppväxt. Solveig var nära att mista livet i samband med en olyckshändelse när hon skulle hjälpa sin far att kapa ved.

”Den roterande sågen skar sönder hennes ansikte och kapade av hennes vänstra arm”, skriver Jan Jörnmark.

Överlevde mirakulöst

Hennes småsyskon sprang för att komma till en telefon en kilometer bort. Händelsen påminde om en skräckfilm.

Att den första bilen som skulle hämta henne sedan sladdade ner i ett dike innan hon kom till lasarettet i Bäckefors gjorde att det var ett mirakel att hon överlevde.

Men Solveig var stark och klarade sig igenom flera operationer.

Jan Jörnmarks uppväxt blev så småningom ett vanligt medelklassliv i en hyreslägenhet i Karlstad.

Ett hem till byn

”Men en helg varje månad åkte vi ner till Dalsland och besökte en helt annorlunda värld”, skriver Jan Jörnmark.

Han beskriver det som ett Hem till byn, innan tv-serien med samma namn ens var påtänkt.

Men under 1950- och 1960-talen försvann två tredjedelar av de svenska jordbruken. Så också jordbruket på Nolängen.

Jan Jörnmarks morfar avled 1967 i en ålder av 58 år, utsliten och utarbetad. Därefter bytte Jan Jörnmarks mormor jord- och skogsbruket mot ett hus i Billingsfors.

Dramatisk förändring

I sin bok konstaterar Jan Jörnmark att Sverige förändrats på ett dramatiskt sätt under det senaste halvseklet.

”En besökare från 1970-talets Sverige skulle inte känna igen sig vare sig i Stockholm eller Bergslagen”, skriver Jan Jörnmark.

Stora företag som Volvo och Saab har brutits upp eller försvunnit. Storstäderna har blomstrat samtidigt som de traditionella industribygderna förlorat arbeten och befolkning.

I Övergivna platser finalen skildrar Jan Jörnmark historierna och fotografierna från platserna där den svenska samtidshistorien skapades.

Lite synd bara att han endast låter Dalsland förekomma på några få sidor i en epilog. Men kanske skriver han en egen bok om landskapet så småningom.

Artikeltaggar

ÅtervinningBäckeforsBöckerDalslandFotograferingHistoriaJan JörnmarkKarlstadLitteraturMiljöSaabSkogsbrukTeknik och vetenskap

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.