Hoppa till huvudinnehållet

Fick skyhög elräkning i december trots mindre förbrukning

Publicerad:
Elfakturorna för december är för många närmast ohanterliga.
Elfakturorna för december är för många närmast ohanterliga. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

En elfaktura på 19 200 kronor. Det blev resultatet för december månad för en man bosatt i Ed.

– Jag visste det skulle bli mycket högre så det var ingen chock, men det är en kraftig ökning, säger mannen som vill vara anonym.

Eftersom hans elavtal hos Vattenfall löpte ut i oktober 2022 var han tvungen att teckna ett nytt avtal. Han ringde Vattenfall och frågade vad de hade att erbjuda.

– Det fanns tre alternativ. Det ena var ett löpande på 6-8 kronor/kwh och ett ettårigt avtal på 7 kronor/kwh. Det tredje var ett tvåårigt avtal på 3,98/kwh, det var det billigaste, men det var dyrt ändå.

Åke I Andersson: ”Elräkningen är fyra gånger så hög som för ett år sedan”Vattenfall: ”Kunderna kan få hjälp med en avbetalningsplan”

Mannen tecknade sig för det sista och kunde räkna ut hur stor fakturan skulle bli.

– Jag vet hur mycket el jag förbrukar så det var ingen chock. Men det är en kraftig ökning. Det var annat i november, då hade jag gjort åt 31 procent mindre el än november året innan.

Dra ner

November var ovanligt mild men i december kom en köldknäpp. Edsbon kunde dra ner på temperaturen i källaren och minskade elförbrukningen med 10-12 procent jämfört med december förra året. Den totala elförbrukningen för december låg på 3000 kwh medan den var på 3 900 kwh samma period året innan. Då landade elfakturan på 6000 kronor.

Bostaden, där han är ensam i hushållet, är en äldre villa på 140 kvadrat med en källare på 70 kvadrat. Uppvärmningen är direktverkande el samt luftvärmepump.

”Ta bort momsen”

Vad gäller regeringens elstöd anser han att det faller ojämnt.

– Jag tycker det vore bättre med minskad elavgift och att ta bort momsen. Jag vet en person som band sin el för tre år sedan och betalar 53 öre/kwh. Nu får han elstöd från förra året med 50 öre/kwh så han betalar i stort sett inget för elen idag.

– Egentligen är det väldigt lite ersättning vi får. I Norge står staten för det som överstiger en krona och många länder i Europa har slopat elavgiften och momsen.

Om och när elstödet betalas ut har han inga större förhoppningar kring.

– Jag tror inte på det förrän jag får se det. Jag har inget större förtroende för försäkringskassan. Jag tycker det vore bättre att de drog av på fakturan som de gjorde förra året. Det fungerade jättebra, jag vet inte varför de ska krångla till det.

Artikeltaggar

AvtalEkonomiElMomsNorgeTeknik och vetenskapVattenfallVillor

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.