Hoppa till huvudinnehållet

Åke I Andersson: ”Elräkningen är fyra gånger så hög som för ett år sedan”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Åke I Andersson, Dals Långed, med elfakturan för december månad då den hamnade på 10 384 kronor.
Åke I Andersson, Dals Långed, med elfakturan för december månad då den hamnade på 10 384 kronor. Foto: Britt-Marie Erlandsson

81-årige Åke I Andersson, Dals Långed, fick en elräkning från Vattenfall på 10 384 kronor för december månad.

– Det är fyra gånger så mycket som i december året innan trots mindre energiförbrukning. Det är skamligt att man ska behöva betala så mycket, säger Åke I Andersson.

Vattenfall: ”Kunderna kan få hjälp med en avbetalningsplan”

När Dalslänningen träffar Åke I Andersson går han runt i sin villa i Dals Långed klädd i raggsockor, undertröja, flanellskjorta och en vanlig tröja. Hans fru Lisbeth är iklädd raggsockor, en tjock tröja och en kraftig väst.

Paret bor i en villa i Dals Långed med en bostadsyta på 80 kvadratmeter. Därtill tillkommer en källare, men den är inte uppvärmd. Paret Andersson har ett rörligt treårsavtal med timtaxa hos Vattenfall som sträcker sig fram till januari 2026.

”Kan inte göra mer”

Åke I Andersson berättar att han har gjort vad han kunnat för att anpassa sig till den rådande höga prissituationen och försökt minska ner på elförbrukningen.

Åke I Andersson har dragit ner elementen till 17,5 grader.
Åke I Andersson har dragit ner elementen till 17,5 grader. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Jag har dragit ner inomhustemperaturen till 17,5 grader. Tidigare hade vi 22 grader. Jag har stängt av elen i de rum som vi inte använder och i källaren. Tvättmaskinen kör vi först efter klockan 23 eftersom det blir billigare då. Centrifugen använder vi sällan, och vi kör alltid full diskmaskin. Vi tänker oss för så att vi inte duschar för ofta och för länge. Man kan inte göra mer, säger Åke I Andersson.

Knapert för många

Han är rädd för vad som ska hända om prisutvecklingen fortsätter.

– Just nu klarar vi det, men vi kommer att behöva dra in på en del saker. Det blir till exempel resor och annat som vi hade tänkt göra som nu får ställas in. Sedan tänker jag på dem som har det väldigt knapert. Om det fortsätter så här blir det många som måste sälja hus och allt, säger Åke I Andersson.

”Slopa momsen”

Åke I Andersson tycker att staten borde slopa momsen.

– Jag betalade 2 500 kronor bara för momsen i december. Om staten hade tagit bort momsen, som vissa länder redan har gjort, så hade det underlättat mycket, säger Åke I Andersson.

Artikeltaggar

Bostad och byggenDals LångedDalslänningenVattenfallVillorVindVäderÅke I Andersson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.