Hoppa till huvudinnehållet

Naturfotografen Kent-Åke Gustavsson har avlidit – expert på fåglar

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Kent-Åke Gustavsson har avlidit i en ålder av 80 år.
Kent-Åke Gustavsson har avlidit i en ålder av 80 år. Foto: Conny Hultgren

Naturfotografen Kent-Åke Gustavsson, Bengtsfors, har avlidit i en ålder av 80 år.

Kent-Åke Gustavsson var född och uppvuxen i Bengtsfors tillsammans med två syskon. Han började arbeta tidigt på den lokala sulfitfabriken innan han blev dammsugarförsäljare. Därefter fortsatte han på Volvo där han var verksam i många år. Sedan gick han vidare till en tjänst på arbetsmarknadsenheten på Karls gärde där han arbetade med kommunens skogar. Under 20 år var han vargspårare på länsstyrelsen.

Kent-Åke Gustavsson hade ett brinnande intresse för naturen. I detta inrymdes fotografering och resor. Så tidigt som i fyra, fem-årsåldern var det natur- och djurlivet som gällde och redan i den åldern var han uppe i ottan för att skåda orrspel.

Expert på fåglar

Han var intresserad av allt djurliv, från småkryp till stora rovdjur. Men det var fågellivet som han vurmade extra för och som han hade mycket stora kunskaper om. Han var något av en expert på fågellivet i Dalsland.

Kent-Åke Gustavsson stod bland annat för betydande insatser när det gällde att bevara berguv och pilgrimsfalk i Dalsland.

Genom åren Kent-Åke Gustavsson varit med i många olika föreningar och projekt, bland annat Naturskyddsföreningen, Våra rovdjur, Rädda berguven, Projekt örn och Rädda Pilgrimsfalken.

Gjorde många resor

Kent-Åke Gustavsson gjorde också resor runt om i hela Sverige, men också utomlands. Han var till exempel i Finland, Norge, Gambia, Svalbard och Venezuela. På dessa resor, men också förstås hemmavid i Dalsland, fick han stor användning av sina mycket goda kunskaper som naturfotograf.

Kent-Åke Gustavsson var också en lokal naturguide i Dalsland, han var utterspårare och ledde bäversafarin. Han var en av initiativtagarna till Skogsdals Naturskyddsförening och hans bilder publicerades regelbundet i de dalsländska naturföreningarnas tidskrift Natur på Dal. Tillsammans med Larseric Fjellman och Roger Olsson gav han ut boken Natur i Dalsland, en modern guide till mer än 70 utflyktsmål i landskapet.

Genom åren fick Kent-Åke Gustavsson också flera olika naturstipendier.

Familjen var viktig

Kent-Åke Gustavsson var också väldigt familjekär och hans sambo och barn betydde mycket för honom.

Den bortgångne sörjs närmast av sambon Maria, döttrarna Anette, Catarine och Kalle, och brodern Ingvar.

Artikeltaggar

BengtsforsDalslandDjur och naturDödsfallFamiljFinlandKent-Åke GustavssonNaturNaturskyddsföreningenRovdjurSkogsdal

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.