Hoppa till huvudinnehållet

Byggföretag varslar personal: ”Tvungna dra i bromsen”

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
SJB Prefab varslade 17 kollektivanställda och två tjänstemän om uppsägning i mitten av december förra året. Vd:n Annika Andersson hoppas på att läget snart stabiliseras.
SJB Prefab varslade 17 kollektivanställda och två tjänstemän om uppsägning i mitten av december förra året. Vd:n Annika Andersson hoppas på att läget snart stabiliseras. Foto: Helena Lindgren

17 kollektivanställda och två tjänstemän har varslats om uppsägning på SJB Prefab i Ed.

Den 12 december förra året varslande SJB Prefab 17 kollektivanställda och två tjänstemän om uppsägning. Idag arbetar drygt 20 personer på företagets prefabavdelning som bland annat tillverkar kundanpassade lösningar i trä till byggindustrin.

Totalt arbetar cirka 70 anställda på företaget.

Under 2022 försämrades läget på kort tid.

– Vi gick in med en stor orderstock som låg fram till första kvartalet 2023. Efter februari 2022 drog vi oss ur en stor affär samtidigt som en storkund drog tillbaka en order. Dock klarade vi av att hantera situationen med nya kunder. Efter sommaren såg vi att läget förändrades på marknaden och vi var tvungna att dra i bromsen och förbereda oss på minskat orderläge. Vi gick från en väldigt bra start på året till att förlora halva orderstocken, säger vd Annika Andersson.

Inte gått hem

Den personal som varslades i december har dock ännu inte gått hem.

– Vi har flera gånger kunnat dra på det så än så länge är det ingen som har behövt gå hem. Marknaden är absolut inte helt borta, men det tar längre tid att få svar och osäkerheten är stor. Vi har dock en förhoppning om att vi kommer få hem något i närtid så om det blir ett stopp blir det inte någon längre tid, säger Annika Andersson.

– Vi har en styrka i och med att vi har fler ben att stå på i företaget. När det gäller entreprenad-delen har vi uppdrag långt in i 2024 så vi försöker hela tiden att omplacera medarbetare. När det sedan vänder igen är det ju viktigt att vi har kvar kompetensen, säger Annika Andersson.

Varslade senast på 1990-talet

Hon berättar att senast Sven Johanssons bygg varslade var på 1990-talet.

– Den här gången gick det extremt fort och jag tror att vi lyckades dra i bromsen i rätt tid. Sådana här nedgångar är svårt att parera men eftersom vi har många år i branschen kan vi förhoppningsvis ta med oss erfarenheten och tyda de signaler som når oss. Men det är oerhört jobbigt när det är människor och familjer som blir drabbade.

Annika Andersson hoppas och tror att det under 2023 kommer att bli bättre.

– Om det bara stabiliserar sig så att man vet vad man har att förhålla sig till, så tror jag modet att satsa kommer tillbaka. Vi har fortfarande en bostadsbrist i landet.

Artikeltaggar

Annika AnderssonArbeteDals-Eds kommunNäringslivSven Johansson Bygg ABUppsägningarVarsel

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.