Hoppa till huvudinnehållet

Många lokaler gapar tomma – men inte här: ”En företagsanda som är väldigt unik"

Publicerad:
I Valbohallen på Centrumvägen finns en tobaksffären Håkans Hörna, klädaffären Cheri, mattbutiken Saida Carpet och Dalsland Pizzeria. Här finns också den enda tomma butikslokalen i centrum.
I Valbohallen på Centrumvägen finns en tobaksffären Håkans Hörna, klädaffären Cheri, mattbutiken Saida Carpet och Dalsland Pizzeria. Här finns också den enda tomma butikslokalen i centrum. Foto: Johan Lindahl
  • På Storgatan i Ed är det många skyltfönster som gapar tomma.
    På Storgatan i Ed är det många skyltfönster som gapar tomma. Foto: Helena Lindgren
  • "Jag hade gärna sett att vi har någon typ av samlingsplats som är öppen kvällstid, säger Tommy Nerstrand som ett exempel på verksamhet som skulle kunna fylla någon av de tomma lokalerna längs Storgatan i Ed.
    "Jag hade gärna sett att vi har någon typ av samlingsplats som är öppen kvällstid, säger Tommy Nerstrand som ett exempel på verksamhet som skulle kunna fylla någon a… Foto: Helena Lindgren
  • Martinssons hörna är en flera tomma butikslokaler i Bengtsfors.
    Martinssons hörna är en flera tomma butikslokaler i Bengtsfors. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Flera affärslokaler ekar idag tomma i både Bengtsfors och Eds centrum. Få vågar att starta nytt, näthandeln tar över och servicen blir lidande. I Färgelanda däremot är det tvärtom. Där finns idag endast en tom butikslokal i centrum.

– Det är en otroligt tråkig utveckling som alla mindre samhällen drabbas av och hur vänder man på den trenden? Många av de befintliga butikerna har svårt att överleva och nu går vi in i en lågkonjunktur, säger destinationsutvecklare Crister Blüme om läget i centrala Bengtsfors.

Svårt locka hyresgäster när kostnader skenar – Caroline, 31, går mot strömmen

Han jobbar ständigt med olika projekt för att få människor att besöka eller bosätta sig i området, handla i butiker och restauranger. Men han ser också att centrumhandeln har hård konkurrens av nätbutikerna.

Crister Blüme är destinationsutvecklare i Bengtsfors.
Crister Blüme är destinationsutvecklare i Bengtsfors. Foto: Sofie Borg

– Julomsättningen var inte lika stor som den brukar och det slår hårt mot butiker som lever på julhandeln. Om folk blir försiktiga även i det blir det tufft. Sedan är konkurrensen med näthandeln förödande, när de säljer ut varor billigare än butikernas inköpspris. Det är ju positivt för konsumenten, men det slår otroligt hårt mot de som försöker upprätthålla en bra service i ett litet samhälle, säger Blüme.

”Ser allvarligt på läget”

I centrumkärnan i Dals-Eds kommun är det också många skyltfönster som för tillfället gapar tomma. Längs Storgatan är det flera lokaler som under en längre period varit utan verksamhet.

Det finns ett flertal tomma affärslokaler i Bengtsfors centrum.
Det finns ett flertal tomma affärslokaler i Bengtsfors centrum. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Tommy Nerstrand, näringslivsutvecklare i Dals-Eds kommun, ser allvarligt på läget.

– Det betyder jättemycket för ett samhälle om det är verksamhet i lokalerna och det har ett stort symbolvärde. Jag tror att ju mer tomma lokaler det är, desto mer känner allmänheten att det är svårt att dra igång något.

Tommy Nerstrand, Näringslivsansvarig i Dals-Ed.
Tommy Nerstrand, Näringslivsansvarig i Dals-Ed. Foto: Privat

Precis som Crister Blüme ser han en förändring hos konsumenterna.

– Vi ändrar livsmönster, vi beter oss inte likadant som för 15 år sedan. Bland annat handlar vi ju mer på nätet idag. Dock tror jag att man inte vallfärdar till stora köpcentra i lika stor utsträckning idag som på 1990-talet. Jag tror att fler ändå ser värdet av att handla lokalt.

Prio ett

Att försöka finna lösningar för att fylla de tomma skyltfönstren står dagligen som prio ett på Nerstrands dagordning.

– Det är ju inte helt enkelt, men att på något sätt försöka hjälpa fastighetsägarna att komma tillrätta med de tomma lokalerna är en fråga som är viktig och prioriterad.

Tommy Nerstrand säger att det finns många idéer på nya företagsetableringar och att han kontinuerligt visar lediga lokaler, men att det är svårt att få det att gå hela vägen.
Tommy Nerstrand säger att det finns många idéer på nya företagsetableringar och att han kontinuerligt visar lediga lokaler, men att det är svårt att få det att gå hela vägen. Foto: Helena Lindgren

Han säger att ett sätt att i alla fall få skyltfönstren att se lite mer levande ut är att andra företag för kan få möjlighet att skylta i de tomma lokalerna.

– Vi behöver titta på alla lösningar som går. Det är ju även viktigt att fastighetsägarna ser till att det finns attraktiva lokaler, vilket kan hjälpa till att fler vågar att satsa.

Tommy Nerstrand ser dock att det även kan finnas en fördel med att flera lokaler är lediga.

– Det finns ju två sidor av det här. Att det finns lediga lokaler innebär ju också att det finns möjligheter. Det finns ett utbud som företag kan välja mellan. Jag tror att vi ska kunna få in fler företag, jag är optimist.

Linn Gustavsson är näringslivsstrateg i Färgelanda kommun.
Linn Gustavsson är näringslivsstrateg i Färgelanda kommun.

Bara ett fåtal tomma

I både Färgelanda och Högsäter är situationen en helt annan med bara ett fåtal tomma lokaler.

– Jag är väldigt positiv till näringslivet i Färgelanda. Det finns generellt ett stort intresse för att driva företag och ett driv här. En företagsanda som är väldigt unik, säger Linn Gustavsson, näringslivsstrateg i Färgelanda kommun.

I Färgelanda och Högsäter är de flesta lokaler uthyrda och det är inte länge lokaler får stå tomma. Det finns dock ett fåtal tomma lokaler i dagsläget, som en i Valbohallen och gamla Granngården nära Björnhuset. Men där finns det ett intresse.

Hon vill också påpeka att det finns olika önskemål och intresse från fastighetsägarna att hyra ut sina lokaler.

– Bara för att det finns en tom lokal är det inte säkert att någon vill att den ska fyllas för tillfället.

Artikeltaggar

BengtsforsButikerCrister BlümeDals-Eds kommunFärgelandaFärgelanda kommunGranngårdenHandelStorgatanTommy Nerstrand

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.