Hoppa till huvudinnehållet

KLART: Så mycket höjs hyrorna

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
På bilden några av Bengtsforshus lägenheter på Storgatan.
På bilden några av Bengtsforshus lägenheter på Storgatan. Foto: Thomas Wallin

Förhandlingarna för årets hyror mellan Hyresgästföreningen och kommunala Bengtsforshus AB är klara.

Lägenheterna får från den 1 januari en årlig hyreshöjning på mellan 2,8-3,8 procent.

En rejäl sänkning från Bengtsforshus ursprungliga krav som låg på 7,5 procent.

Nu är årets hyror förhandlade för 553 hushåll hos Bengtsforshus. Efter förhandlingar med motparten Hyresgästföreningen landande överenskommelsen på 3,7 procent i genomsnitt, med en månads retroaktiv hyreshöjning.

Murat Solmaz, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Murat Solmaz, förhandlare på Hyresgästföreningen. Foto: Nils-Olof Larsson

— Vår uppgift var att få till en överenskommelse som blir skälig för hyresgästerna, säger ansvarig förhandlare på Hyresgästföreningen, Murat Solmaz i ett pressmeddelande.

”Tuffa förhandlingar”

Han berättar att det har varit tuffa förhandlingar.

Bengtsforshus AB:s kontor.
Bengtsforshus AB:s kontor. Foto: Tommy Löfgren

– Vi gjorde det tydligt från början att vi inte kommer acceptera en hyreshöjning som är högre än vad som är absolut nödvändigt. Vi inser att bolaget har en förändrad situation utifrån den generella ekonomiska utvecklingen, men efter hårda förhandlingar vi har sett till att hela kostnadsökningen inte ska bäras av hyresgästerna.

— Jämför man överenskommelsen med Bengtsforshus ursprungliga hyreskrav har vi gjort en besparing för hyresgästerna i år på närmare 1,2 miljoner som de nu inte kommer behöva betala, säger Murat Solmaz.

Så slår höjningen

För en genomsnittlig tvåa på 60 kvadratmeter innebär överenskommelsen att hyran höjs med i snitt 187 kronor i månaden vilket kan jämföras med Bengtsforshus hyreshöjningskrav på 379 kronor per månad.

Pär Nilsson är vd för Bengtsforshus AB.
Pär Nilsson är vd för Bengtsforshus AB. Foto: Conny Hultgren

Även hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och kommunala Mellerudsbostäder AB är klara. Där höjs hyrorna med i genomsnitt 4,18 procent från den 1 januari. En kraftig sänkning av bolagets ursprungliga krav som låg på 7,3 procent.

Artikeltaggar

Bengtsforshus ABBostad och byggenHus och hemHushållHyresgästföreningenLägenheterStorgatan

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.