Hoppa till huvudinnehållet

Jerker Johansson: ”Risk att det blir samma som Annie Lööf”

Publicerad:
Centerpartisten Jerker Johansson, Bengtsfors, har tidigare riktat skarp intern kritik mot den nu avgående partiledaren Annie Lööf.
Centerpartisten Jerker Johansson, Bengtsfors, har tidigare riktat skarp intern kritik mot den nu avgående partiledaren Annie Lööf. Foto: Conny Hultgren

Centerpolitikern Jerker Johansson, Bengtsfors, har varit en mycket skarp intern kritiker av Annie Lööf som partiledare. Han är oroad över att Muharrem Demirok ska fortsätta på samma spår som sin företrädare.

Så tycker Centerpartiet i våra bygder om nya partiledaren

– Från Centerpartiet i Bengtsfors stöder vi Daniel Bäckströms kandidatur. Vi har i dag ingen centerpartist i riksdagsvalet som representerar varken Dalsland och Bohuslän och det går inte att en stockholmare företräder landsbygden, säger Jerker Johansson.

Han menar att en stor orsak till att det gick så dåligt för Centerpartiet i senaste valet berodde på Annie Lööf.

– Det var delvis Annie Lööfs fel. Hon glömde landsbygden. När jag började med politiken på 1970-talet hade vi en stor grön våg, och nu har jag skrivit en motion där jag föreslagit att alla ska skriva sig där man har hjärtat.

”Behövs arbetskraft”

Jerker Johansson menar att det finns mer som Centerpartiet kan och bör göra.

– Landsbygden håller på att gå under och vi exporterar folk runt om i hela världen samtidigt som småbruk och folkparker försvinner. Vi måste få hit arbetskraft. Det finns 50 000 flyktingar från Ukraina som är på flykt i Sverige. Varför kommer inte fler av dem hit till Dalsland? Vi har tidigare haft arbetskraftsinvandring i form av finnar, jugoslaver och andra, säger Jerker Johansson.

Varningens finger

Samtidigt höjer han ett varningens finger.

– Vi ska inte ha hit sådana som ägnar sig gängskjutningar i storstäderna för knarket kommer hit också. Utan jag vill ha hit arbetskraftsinvandring. Du får inte svenska ungdomar att röja i skogen, säger Jerker Johansson.

Apropå det så är ju Muharrem Demirok dömd två gånger för misshandel. Vad säger du om det?

– Ungdomssynder har de flesta begått. Det var, såvitt jag förstår, händelser som inträffade när han upplevde sig som hotad. Han är straffad och den som gjort något och sotat för det ska inte stämplas för resten av livet.

Hur ska Centerpartiet attrahera väljarna under Muharrem Demiroks ledning?

– Jag kommer aldrig godkänna kärnkraften, vi ska gynna vindkraft och solkraft. Vi behöver också underlätta för alla som vill satsa på självhushåll. Sedan har vi vargen som har förstört en hel del. Men det är inte jag som har förändrats, det är partiledningen, säger Jerker Johansson.

Är du oroad över att det blir samma politik som under Annie Lööf?

– Risken finns. Anledningen till att sossarna kunde sitta vid regeringsmakten under en herrans massa år på 1900-talet var att de hade en folklig partiledare från Värmland som hette Erlander. Jag har ansett att Centern ska vara på den borgerliga sidan och har heller inga problem att samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Jerker Johansson.

Artikeltaggar

Annie LööfBengtsforsBohuslänCenterpartietDalslandJerker JohanssonLandsbygdMuharrem DemirokPolitikSamhälleSverigedemokraternaVargarVindkraft

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.