Hoppa till huvudinnehållet

INSÄNDARE: Vi sparar el - men exporten ökar

Publicerad:
"Idag kom det fram via nyheterna på SVT att Sverige tillverkade mest el i hela Europa år 2022”, skriver insändarskribenten.
"Idag kom det fram via nyheterna på SVT att Sverige tillverkade mest el i hela Europa år 2022”, skriver insändarskribenten. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag förstår väl, jag är ju inte född igår… Ja, detta är ju ett relativt vanligt uttryck när man diskuterar något man tror man kan. Jag trodde jag kunde något om el och förbrukning av el, men jag har tydligen fel.

Elpriset och alla andra energipriser såsom exempelvis eldningsolja och pellets är i dessa tider hutlösa och kommer dra med sig nedläggningar och konkurser av inhemska företag i parti och minut om inte Sveriges regering vaknar ur Törnrosasömnen. Svenska kraftnät gick i november ut med att ”VI I SVERIGE MÅSTE SPARA PÅ ELANVÄNDNINGEN FÖR ATT UNDGÅ NEDSTÄNGNINGAR AV ELOMRÅDEN I VINTER”…. Vi, solidariska svenskar lyssnar ju på media och sänker temperaturen i hemmet med 2-3 grader, vi börjar duscha var 3-dje dag istället för varje, vi tvättar inte kläderna lika ofta… OCH SÅ VIDARE!!!

Varför gör vi detta?

Svenska folket har minskat elförbrukningen med ca. 18% (sett över hela landet) sedan i höstas, allt för att inte delar av landet skall bli nedstängt i perioder. JÄTTEBRA!!! Men samtidigt som vi svenskar försöker snåla som en smålänning med vår elförbrukning så har ju exporten ökat med ca. 30%. ALLTSÅ, EL SOM SÄLJS TILL ANNAT LAND!!!!!!!

Idag kom det fram via nyheterna på SVT att Sverige tillverkade mest el i hela Europa år 2022. Är detta relevant???

Kanske vi svenska medborgare skulle göra åt mer el så att det inte finns kapacitet att exportera? Kanske vi konsumenter skulle göra som EU när de satte ett pristak på Putins olja och gas?

Eller gör vi svenskar som vanligt? Blundar och betalar…..

Anders Torbjörnsson

Artikeltaggar

Anders TorbjörnssonElEUExportMedierSvenska kraftnätSveriges regeringSVTVäderVind