Hoppa till huvudinnehållet

Så tycker Centerpartiet i våra bygder om nya partiledaren

Publicerad:
Muharrem Demirok föreslås bli ny ordförande för Centerpartiet. Dalslänningen har frågat företrädare för partiet i Bengtsfors, Färgelanda och Dals-Ed om vad de tycker om honom.
Muharrem Demirok föreslås bli ny ordförande för Centerpartiet. Dalslänningen har frågat företrädare för partiet i Bengtsfors, Färgelanda och Dals-Ed om vad de tycker om honom.

Muharrem Demirok föreslås bli ny ordförande för Centerpartiet. Det står klart efter att valberedningen har presenterat sin kandidat.

Dalslänningen frågade företrädare för Centerpartiet i Bengtsfors, Dals-Ed och Färgelanda vad de tycker om honom.

Jim Jacobsson är gruppledare för Centerpartiets fullmäktigegrupp i Bengtsfors.

– Från vår sida har vi förordat Daniel Bäckström. Vi anser att han är bäst lämpad. Vi känner Daniel som är ifrån landsbygden, så det var ganska enhälligt. Sedan är ”Murre” också en trevlig kille som många ger sitt stöd, men vi tyckte att Daniel var ett snäpp bättre, säger Jim Jacobsson.

Jim Jacobsson är gruppledare för Centerpartiets fullmäktigegrupp i Bengtsfors.
Jim Jacobsson är gruppledare för Centerpartiets fullmäktigegrupp i Bengtsfors. Foto: Tommy Löfgren

Hur ska er nya partiledare lyckas vända trenden för Centerpartiet som tappade många röster i senaste valet, inte minst på landsbygden?

– ”Murre” har redan nämnt några viktiga saker efter att det blev känt att valberedningen förordade honom. När det gäller skolfrågan så har Centerpartiet tidigare väldigt ofta talat om privatiseringar när vi i stället borde se till så att skolan blir så bra som det bara går. Det har ”Murre” helt rätt i. Han vill också införa strängare åtgärder mot våldsbrott, gängvåld och våld mot kvinnor.

Hur ser du på att Muharrem Demirok är dömd två gånger för misshandel?

– Vi har nog alla våra lik i garderoben. Jag har en liknande erfarenhet själv. Nu slutade det inte så illa som för ”Murre”, men jag gick en gång emellan i ett slagsmål. Det betraktades ha skett i nödvärn. Men alla kan råka ut för det som ”Murre” har gjort, säger Jim Jacobsson.

”En bra kandidat”

Ann Blomberg är gruppledare för Centerpartiets fullmäktigegrupp i Färgelanda.

Ann Blomberg är gruppledare för Centerpartiets fullmäktigegrupp i Färgelanda.
Ann Blomberg är gruppledare för Centerpartiets fullmäktigegrupp i Färgelanda. Foto: Johan Lindahl

Vad tycker ni om Muharrem Demirok som partiledare för Centerpartiet?

– Vi i fullmäktigegruppen i Färgelanda tycker att han är en bra kandidat och känner oss trygga med honom. Han känns som en person som är trygg i Centerpartiets värdegrund. Sedan är han kanske en okänd person för många, men jag har själv träffat honom och fått ett bra intryck, säger Ann Blomberg.

Hur ska er nya partiledare lyckas vända trenden för Centerpartiet som tappade många röster i senaste valet, inte minst på landsbygden?

– Centerpartiet har fortfarande den bästa landsbygdspolitiken, men vi har inte riktigt lyckats nå ut med den. Vi behöver också bli bättre på att nå ut med vår politik för företagen, många företag hade nog väntat sig lite mer från den nya regeringen så där behöver vi trycka på mer. Det är otroligt mycket småföretagare, till exempel inom byggbranschen, som lider av höga bränslepriser och höga skatter.

– Jag vill överhuvudtaget se mer av en tydligare borgerlig politik och liberalism. Under Fredrik Reinfeldts tid som statsminister hade vi en regering med ett tydligt företagarfokus, och då var vi från Centerpartiet den drivande kraften.

Hur ska ni vässa er landsbygdspolitik?

– Vi behöver till exempel få till ett rättvisare utjämningssystem, så att det sker en värdeöverföring från storstadskommunerna till landsbygdskommunerna. Det är viktigt för att de mindre kommunerna ska kunna bedriva en välfärd med skola och omsorg och övrig service till sina medborgare. Vi har idag en utflyttning till storstäderna och då minskar skatteunderlaget för oss.

– En annan sak, som inte minst drabbar oss här i Färgelanda kommun, är att den nya regeringen har dragit ner på bidragen till folkhögskolor. Folkhögskolorna är otroligt viktiga för oss här på landsbygden och något som Centerpartiet ska stå upp för.

Hur ser du på att Muharrem Demirok är dömd två gånger för misshandel?

– Alla har varit unga och dumma, och de flesta har gjort något. Inte misshandel kanske. Men det här är något han har har burit med sig i alla år och ångrat. Någonstans måste skulden vara betald. Det blir svårt annars att få in vanligt folk i politiken, säger Ann Blomberg.

Ville ha Bäckström

Kenneth Gustavsson är kretsordförande för Centerpartiet i Dals-Ed.

Kenneth Gustavsson är kretsordförande för Centerpartiet i Dals-Ed.
Kenneth Gustavsson är kretsordförande för Centerpartiet i Dals-Ed. Foto: Helena Lindgren

– Personligen hade jag Daniel Bäckström som kandidat, men alla tre var väldigt bra kandidater. Daniel har rötterna nere i myllan och driver frågor som rör landsbygd och säkerhetspolitik i riksdagen. Men även Muharrem har jättegoda kvaliteter och goda kunskaper inom kommunsverige, säger Kenneth Gustavsson.

Hur ska er nya partiledare lyckas vända trenden för Centerpartiet som tappade många röster i senaste valet, inte minst på landsbygden?

– Det handlar om att göra vår politik mera känd och lyfta politiken på landsbygden, att få jordbruk och skogsbruk att gå i en riktning så att vi kan leva där dessa viktiga näringar finns. Det är viktigt att finnas i människors vardag och inse att det är olika förutsättningar på landsbygden och i Stockholm.

Hur ser du på att Muharrem Demirok är dömd två gånger för misshandel?

– Det var något som hände på 1990-talet när han inte var politiskt aktiv, och man kan inte vara dömd för livet, utan göra bättring och bot. Sedan är det är givetvis inte bra, men om vi bara ska ha politiker som är helt fläckfria så skulle vi nog diskvalificera väldigt många i Sveriges riksdag, säger Kenneth Gustavsson.

Artikeltaggar

Ann BlombergBengtsforsCenterpartietDals-Eds kommunDalslänningenDaniel BäckströmFärgelandaFärgelanda kommunKenneth GustavssonLandsbygdMisshandelMuharrem DemirokPolitikSamhälleValberedning

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.