Dödsfall: Greta Johansson 1927-2022

Familj
PUBLICERAD:
Greta Johansson
Foto: Privat

Vår kära vän och tidigare kollega Greta Johansson, Karlstad har avlidit i en ålder av 96 år. Hon efterlämnar svägerska, syskonbarn och väldigt många vänner.

Greta var mycket beundrad och uppskattad som länshemslöjdskonsulent i Skaraborgs län. Hon blev en inspirerande mentor för oss yngre hemslöjdskonsulenter och fanns alltid där för att hjälpa till att lotsa hemslöjdsfrågorna rätt när de uppstod. Greta var fast förankrad i hemslöjdsrörelsens tankar och mål med kvalitet och gedigen kunskap. Var det någon som var ivrig att lära sig nya tekniker och hitta nya arbetsmetoder var det Greta. Nya utmaningar var alltid en inspirationskälla. Det var genom Gretas försorg och handfasta ledarskap som vi hemslöjdskonsulenter fick en facklig hemvist och en tryggad pension.

Greta var alltid generös och delade med sig av sin stora kunskapsbank. Tidigt i den unga vävlärarens karriär fanns intresset för linet som både växt och material. Linodling hade förekommit på gården i barndomshemmet i Dalsland och följde med genom undervisningen i knyppling vid Svenska spetsar, som hemslöjdskonsulent i Skaraborgs län och senare som rektor på Sätergläntan institutet för slöjd och hantverk i Dalarna.

När Greta blev rektor på Sätergläntan utvecklades kursverksamheten i många tekniker, Linodling och beredning var en av dem. Som rektor på Sätergläntan var vi alltid inbjudna till rektor Gretas hem. Där fick vi del av Gretas stora berättarglädje och fick lära oss om hemslöjdens betydelse i olika delar av landet. Greta slutade aldrig att engagerat föreläsa om hemslöjdens kulturella särart.

Undervisning i linodling och beredning har alltid varit betydelsefullt för Greta. Det var också en inspirationskälla för oss kollegor att fortsätta i Gretas anda.

Gretas stora kunskap och intresse för Lin och linodling har varit grunden som inspirerat många av oss konsulenter att föra kunskapen vidare. Linodlarföreningar har startat över hela landet, de har fångat upp det ideella intresset för den oslagbara fibern lin.

Efter avslutat yrkesliv bildades Gretas Lin fond av insamlade medel. Årligen delar fonden ut stipendier till verksamma inom lin området för att bibehålla denna viktiga odlings och beredningskunskap.

Tack Greta för alla stimulerande samtal och samvaro.

Vänner och kollegor

Eva Anderson ordförande i Lin fonden, f.d. länshemslöjdskonsulent Stockholms län

Monica Modig Rauden ledamot av Lin fonden, länshemslöjdskonsulent Kronobergs län

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.