Hoppa till huvudinnehållet

Josefine – tjejen som gör lumpen: ”Inget man ångrar”

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
– Att göra lumpen är inget man ångrar, säger Josefine.
– Att göra lumpen är inget man ångrar, säger Josefine. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Bara en månad efter studenten på Helsingborgs ridgymnasium var det dags för nya utmaningar för Josefine Uddén från Ärtemark. Då ryckte hon in i lumpen. Halvvägs in i militärutbildningen är hon supernöjd.

– Man lär sig jättemycket och det ger personlig utveckling.

För Josefine har hästar varit nummer ett sedan hon var tio och började på Bengtsfors ridskola. Hon tävlar i hoppning och har haft flera hästar redan. På gården hemma hos mamma och pappa i Ärtemark tittar unghästen Stella, eller Christal Mena SH som är det stambokförda namnet, nyfiket fram bakom lagården när Dalslänningen kommer.

I inhägnaden har hon sällskap av Ior och Allis, två mycket charmiga åsnor som tagit skydd för snön under ladugården. Alla kommer gärna och hälsar när det är dags att fotografera.

 • Foto: Britt-Marie Erlandsson
 • Foto: Britt-Marie Erlandsson
 • Foto: Britt-Marie Erlandsson
 • Foto: Britt-Marie Erlandsson
 • Foto: Britt-Marie Erlandsson
 • Foto: Britt-Marie Erlandsson
 • Foto: Britt-Marie Erlandsson
 • Foto: Britt-Marie Erlandsson
 • Foto: Britt-Marie Erlandsson
 • Josefine Uddén från Ärtemark, Bengtsfors, gör lumpen i Halmstad efter att ha gått Helsingborgs ridgymnasium.
  Josefine Uddén från Ärtemark, Bengtsfors, gör lumpen i Halmstad efter att ha gått Helsingborgs ridgymnasium. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Stella är ett elegant varmblod som familjen köpte när hon var ett år, nu är hon 3,5.

– Vi gjorde ett treårstest i juni och fick diplom. Jag tror på henne, hon är jättefin. Vi får se om hon vill ta mig vidare och se hur långt hon kan komma med mig, säger Josefine.

Ryckte in

Sedan Josefine började på Helsingborgs ridgymnasium är hon medlem i Helsingborgs fältrittklubb, har tävlat på ridgymnasiets hästar och fått träffa erfarna ryttare. Precis efter studenten jobbade hon hos OS-ryttaren Peder Fredricson på Österlen. Det blev en kort period för sedan i juli har ridsporten fått ge vika en aning för andra utmaningar. Då ryckte Josefine in i lumpen vid Halmstads FMTS, Försvarsmaktens tekniska skola. Men det var inget hon hade gått och tänkt på länge utan tog chansen när Försvarsmaktens brev damp ner i brevlådan.

– Jag är ganska spontan och öppen för att utveckla mig. Lumpen är perfekt eftersom man får disciplin, initiativtagande, man lär sig vara en bra ledare och lagkamrat. Det är en bra väg att gå för att bli en bättre ryttare.

Efter studenten ryckte Josefine Uddén från Ärtemark, Bengtsfors, in i lumpen i Halmstad och har nu gjort halva utbildningen.
Efter studenten ryckte Josefine Uddén från Ärtemark, Bengtsfors, in i lumpen i Halmstad och har nu gjort halva utbildningen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Brev om mönstring

Året de fyller 18 får alla ett brev från Försvarsmakten med inbjudan om mönstring tillsammans med ett frågeformulär med frågor om sig själv och sin hälsa. Utifrån det blir man sedan kallad till mönstring som består av en rad tester för att se om man är lämpad för militärtjänst. Josefine tog chansen och blev kallad till mönstring.

– Den var i Malmö. Först fick man göra ett IQ-test på dator. Om man blev godkänd där fick man gå till nästa där de kollade om man var mentalt redo att göra lumpen och om man hade fysiken. Därefter fick man göra ett fystest.

Fystestet bestod av styrkeprov med skivstång och konditionstest på cykel.

– Cykeltestet var helt klart tuffast, säger Josefine som fick beskedet redan direkt efter mönstringen att hon var preliminärt godkänd.

Fordonsförare

Utifrån vad man är lämpad för får man olika platser att välja på att göra lumpen. Josefine kunde välja bland fem olika. Hon ville helst gå lastbilsförare för att eventuellt få C-körkortet.

– Jag blev fordonsförare som stabsassistent i Halmstad. Det har fungerat jättebra. Jobbigast har varit när det varit kallt som när vi hade pansarskottsutbildning, men det är bara att stå ut.

- Hon är jättefin, jag tror på henne, säger Josefine om Stella.
- Hon är jättefin, jag tror på henne, säger Josefine om Stella. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Josefine är van att kämpa och utmana sig själv genom ridsporten och har haft mycket nytta av den. En vanlig dag i lumpen, beskriver hon, börjar med revelj klockan sex följt av frukost, städning och visitation. Därefter är det alltid ett cirka tio minuter långt pass för ben, rygg, armar och knän för att få igång kroppen. Efter morgonrutinerna kan dagarna variera mellan teori och att vara ute i fält och öva på skjutbanan. Det brukar också vara tre träningspass i veckan.

– Det kan vara att springa milen, styrketräning eller cirkelfys.

"Inget man ångrar”

På Josefines pluton huserar omkring 20 rekryter varav 30 procent är tjejer. I början kunde det vara gliringar från killar men inte länge.

– Det togs snabbt bort. Jag tycker det fungerar bra. De är väldigt noga med att det ska vara jämställt och noga med att ta in rätt personer. Vi har också en tjejgrupp som har möte varje månad, då får killarna vara med om de vill.

Antalet tjejer som gör lumpen ökar och Josefine rekommenderar andra tjejer att ta chansen.

– Det behövs fler tjejer, vi är väldigt bra på många saker. Jag tycker det är jättebra att göra lumpen och superbra att ha på sitt CV. Det är inget man ångrar.

– Innan jag kom in var hästar det enda som gällde, de kommer fortfarande först men om jag inte haft hästarna hade jag nog fortsatt inom det militära. Jag skulle kunna tänka mig att vara reservofficer det skulle passa med hästsporten.

Efter juluppehåll hemma i Ärtemark bär det av till Halmstad igen.
Efter juluppehåll hemma i Ärtemark bär det av till Halmstad igen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Utomlands

När Josefine har genomgått alla slutövningar och muckar i juni är planen att hon ska ta sig an hästarna igen och jobba i stall. Först i Sverige men sedan vill hon gärna utomlands.

– Det finns många möjligheter. I Tyskland till exempel, jag jobbade i Ramsbrockstallet i Tyskland under praktiken på gymnasiet. Där trivdes jag jättebra. Holland och Irland finns också, det finns mycket att välja på.

– Det passar bra att jobba utomlands nu när jag har en unghäst, den rids och tävlas inte så ofta och så kan man få hjälp med dem.

Ett tag till får Stella springa runt i natursköna Ärtemark med kompisarna Ior och Allis.

Artikeltaggar

BengtsforsDalslänningenFörsvarsmaktenHalmstadHästsportPeder FredricsonStudenterSödertörns högskolaÄrtemark

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.