Hoppa till huvudinnehållet

Politikerna är inte eniga om gymnasiets framtid

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Politikerna i Bengtsfors kommun är inte eniga i frågan om Strömkullegymnasiets framtid. M-politikerna Stig Bertilsson och Anders Forsberg lutar åt att det inte blir någon nystart för skolan medan Viktoria Gradin (S) menar att skolan fyller en fortsatt viktig roll.
Politikerna i Bengtsfors kommun är inte eniga i frågan om Strömkullegymnasiets framtid. M-politikerna Stig Bertilsson och Anders Forsberg lutar åt att det inte blir någon nystart för skolan medan Viktoria Gradin (S) menar att skolan fyller en fortsatt viktig roll.

Politikerna i Bengtsfors kommun är inte eniga i frågan om Strömkullegymnasiets framtid. Företrädare för det borgerliga styret lutar åt att det inte blir någon nystart för skolan, medan Socialdemokraterna menar att skolan fyller en fortsatt viktig roll.

Konsulterna: ”Inget elevunderlag för en nystart av Strömkullegymnasiet””Det känns som att politikerna vill att man ska ta sitt pick och pack och dra”

Anders Forsberg (M) är tillträdande ordförande för kommunstyrelsens utbildningsutskott.

– Konsultrapporten är väldigt tydlig. Det vi sett sedan 2012 är att Bengtsforseleverna väljer andra gymnasier än Strömkullegymnasiet. Om vi ska vi ha kvar Strömkullegymnasiet så måste kommunen gå in med flera miljoner extra per år om vi ska kunna få till en nystart, säger Anders Forsberg.

Anders Forsberg (M) är tillträdande ordförande för kommunstyrelsens utbildningsutskott.
Anders Forsberg (M) är tillträdande ordförande för kommunstyrelsens utbildningsutskott. Foto: Conny Hultgren

Är det inte viktigt att ha en gymnasieskola på orten för attraktivitetens skull?

– På sätt och vis, men de flesta elever söker sig bort till en större skola. Det är ett minimum med 60 elever som börjar ettan exklusive Individuella programmet. Jag skulle hellre se att vi satsade mer på tidiga insatser och gjorde en satsning på speciallärare i de lägre årskurserna, säger Anders Forsberg.

”Satsar på fel saker”

Han fortsätter.

– Vi har gått från 12 000 invånare till 9 000 och måste anpassa oss till det. Idag lägger vi pengar på fel saker, exempelvis lokaler och ett gymnasium som går kräftgång.

Så vad är ditt besked när det gäller Strömkullegymnasiets framtid?

– Det finns ett stort överskott av gymnasieplatser lokalt, regionalt och nationellt. Det blir svårt för Strömkullegymnasiet om inte kommunen går in och tar den ekonomiska risken. Nu kommer konsultutredningen upp på kommunstyrelsens möte på onsdag. Sedan ska förvaltning och utskottet återkomma med förslag och vi kan tidigast i februari ge ett inriktningsbeslut, säger Anders Forsberg.

Individuella programmet måste ni kunna erbjuda lokalt. Hur löser ni det?

– Det finns olika lösningar för det. Antingen genom att ha en klass på Bengtsgården eller ihop med vuxenutbildningen separat, säger Anders Forsberg.

”Blir oerhört svårt”

Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) håller med sitt partikamrat om dennes slutsatser.

Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

– Om man tittar på befolkningsutvecklingen och hur Strömkullegymnasiets programutbud attraherar elever så blir det oerhört svårt att få till en omstart av skolan. Nedgången började för tio år sedan. Sedan bromsades det upp av att de nyanlända kom, men det innebar också att svenska familjer valde bort skolan, det blev viss oro på gymnasieskolan och skolan har inte kunnat erbjuda den kvalitet som man ska kunna kräva, säger Stig Bertilsson.

Även han är oroad över den ekonomiska risk som en nystart av Strömkullegymnasiet skulle innebära.

Har Strömkullegymnasiet någon framtid? Och har dimensioneringsutredningen någon påverkan?

– Det ser svårt ut, men vi ska en politisk diskussion först innan vi fattar något beslut åt endera hållet. Dimensioneringsutredningen kommer inte påverka, för att den ska fungera måste andra gymnasier lägga ner vissa program för att Strömkullegymnasiet ska ha dem i stället och det är inte troligt, säger Stig Bertilsson.

Är inte förvånad

Viktoria Gradin (S) är tillträdande ordinarie ledamot i utbildningsutskottet.

Viktoria Gradin (S) är tillträdande ordinarie ledamot i utbildningsutskottet.
Viktoria Gradin (S) är tillträdande ordinarie ledamot i utbildningsutskottet. Foto: Conny Hultgren

– Jag är inte speciellt förvånad över slutsatserna av konsultrapporten. Personligen var jag emot att vi ens skulle ta in konsulter, då jag förstod vad resultatet skulle bli, en kostnad vi inte hade behövt ta, säger Viktoria Gradin.

Hon fortsätter.

– Det handlade egentligen bara om ”vill vi eller vill vi inte”? Och tydligt ville man inte, kanske därför man inte heller ville ha intag höstterminen 2023.

Hur tänker ni i Socialdemokraterna kring möjligheterna kring en nystart för Strömkullegymnasiet?

– Det krävs en stark och uthållig ekonomi under många år framöver och som kommunens ekonomi ser ut tillsammans med världsläget så ser det såklart tufft ut med en nystart men vi kommer att diskutera vidare internt i partiet, säger Viktoria Gradin.

Hoppats på fortsättning

Hon fortsätter.

– För oss i Socialdemokraterna är det viktigt med kompetensutveckling och vi hade hoppats på en möjlig fortsättning av vår gymnasieskola, med en lite annan inriktning än idag det vill säga kompetensförsörjning i närområdet.

– Det är flera stora företag som står inför en generationsväxling. Genom industriprogram i samarbete med till exempel Rexcell och Ahlströms hade det kunna generera många jobb direkt efter avslutad gymnasieutbildning, säger Viktoria Gradin.

Det hade kunnat leda till att fler invånare stannar kvar i kommunen, menar hon.

– Men vi får se vad som händer. Inget är hugget i sten än. Vi har ju dimensioneringsutredningen att ta hänsyn till dessutom. Vilket gör att fler kommuner i närheten av varandra kan komma att samarbeta med utbildningar, säger Viktoria Gradin.

Artikeltaggar

Anders ForsbergBengtsforsBengtsfors kommunBengtsgårdenGymnasieskolanKommunstyrelsenModeraternaPolitikRexcellSkola och utbildningSkolorSocialdemokraternaStig BertilssonStrömkullegymnasietUtbildningViktoria Gradin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.