På Strömkullegymnasiet är stämningen tryckt. Slutrapporten från konsulterna har ytterligare lagt sten på börda.
– Det känns inte roligt att läsa konsultutredningen. Men det är så här verkligheten ser ut. Tyvärr så vill eleverna härifrån, säger läraren Simon Bjaaland.
Konsulterna: ”Inget elevunderlag för en nystart av Strömkullegymnasiet”Politikerna är inte eniga om gymnasiets framtidHans kollega, Linda Ericsson, håller med.
– Grundproblemet är att vi har få elever som sökt sig hit. Det har lett till att vi under det senaste året har tappat enormt mycket personalkompetens. Det har handlat om ett tiotal kollegor som vi har mist under den här tiden, säger hon.
Linda Ericsson är förutom legitimerad restaurang-, naturvetenskaps- och geografilärare vid Strömkullegymnasiet även föreningsombud för Sveriges Lärare.
Simon Bjaaland är legitimerad lärare i historia och religion på skolan och även arbetsplats- och skyddsombud för Sveriges Lärare.
Finns visst hopp
Bjaaland och Ericsson menar att en väg framåt skulle kunna vara den statliga dimensioneringsutredningen som riksdagen fattat beslut om att godta.
Den innebär att kommunerna ska samverka med minst två andra kommuner om programmen i ett samverkansområde.
Den nya lagen börjar tillämpas när det gäller utbildningar som påbörjas 2025.
– Det skulle kunna vara en räddning för Strömkullegymnasiet. Men då måste man från politiskt håll ha is i magen och avvakta lite, säger Simon Bjaaland.
Varför väljer eleverna inte Strömkullegymnasiet?
– Det finns flera orsaker till det. De praktiska programmen har inte varit högskoleförberedande och 2015 tog vi emot väldigt många invandrare vilket gjorde att många svenskar valde andra skolor. Sedan kom pandemin vilket gjorde att den möjlighet niondeklassarna tidigare hade att skugga gymnasieeleverna på Strömkullen försvann och det var ett moment som var till fördel för Strömkullen, säger Linda Ericsson.
”Ska vi behöva dra?”
Hon och Simon Bjaaland känner missmod även i ett större perspektiv.
– Hela kommunens attraktivitet minskar när så mycket ska läggas ner. Skåpafors förskola och Billingsfors fritids, Kolaregårdens äldreboende i Dals Långed och Strömkullegymnasiet i Bengtsfors. Det känns nästan som att politikerna vill att man ska ta sitt pick och pack dra, säger Simon Bjaaland.
Men, tillägger han:
– Samtidigt har jag full förståelse för den ekonomiska situation kommunen befinner sig i. Kommunen förlorar skattepengar eftersom invånarantalet minskar.
”Måste vända trenden”
– Men beslutsfattarna bör tänka igenom besluten noga och se över vad det ger för konsekvenser på lång sikt. Inte bara släcka bränder där ekonomin blöder. Det handlar ju i slutändan ändå om att försöka vända en negativ trend, säger Simon Bjaaland.
På Strömkullegymnasiet finns i dag ett tiotal lärare och ett 60-tal elever.
– Det känns överlag lite uppgivet här just nu, men samtidigt så gör vi allt vi kan för att de elever som går här ska få en så bra och likvärdig utbildning som de har rätt till. Det är tråkigt eftersom det är ett så trevligt ställe. Vi får hoppas att politikerna siktar på en nystart 2025, säger Linda Ericsson.
– Det vore viktigt också med tanke på satsningen på Campus Dalsland. Gymnasiet är ju högskoleförberedande. Det blir ett glapp här om Strömkullegymnasiet försvinner, säger Simon Bjaaland.