Hoppa till huvudinnehållet

Konsulterna: ”Inget elevunderlag för en nystart av Strömkullegymnasiet”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Konsulternas slutrapport är dyster läsning för alla som tror på en framtid för Strömkullegymnasiet. Men än är inte loppet kört. Konsulterna tänder ett visst hopp också.
Konsulternas slutrapport är dyster läsning för alla som tror på en framtid för Strömkullegymnasiet. Men än är inte loppet kört. Konsulterna tänder ett visst hopp också.

Nu presenterar konsulterna från företaget Effect Management sin slutrapport för Strömkullegymnasiet och vilka möjligheter de ser för skolans framtid.

Resultatet är dock nedslående.

Konsulterna skriver att de bedömer att det ”inte finns ett elevunderlag eller tydligt behov för en nystart av Strömkullegymnasiet i egen regi”.

De baserar denna slutsats på den beräknade befolkningsutvecklingen, nuvarande programutbud och det överskott som finns av gymnasieplatser i närområdet. Men också på den fyllnadsgrad som krävs för att nå balans mellan intäkter och kostnader.

”En rimlighetsbedömning är att en ny gymnasieskola inte skulle nå en budget i balans de första årskullarna vilket innebär att kommunen parallellt bygger upp och driver ett eget gymnasium som ännu inte bär sig ekonomiskt samtidigt som kommunen har höga kostnader för interkommunala ersättningar”, skriver konsulterna.

De fortsätter.

”Uppskattningen som utredningen har tagit del av är att det krävs cirka 200 elever för att skolan ska gå runt. Baserat på nuläget är det rimligt att anta att det kommer att ta antal år att attrahera det antalet elever.”

Kan tappa i attraktivitet

Samtidigt finns det argument i utredningen som talar för gymnasiets betydelse för kommunens attraktivitet med påverkan på inflyttning, upplevelse av utveckling, ett möjligt verktyg för egen kompetensförsörjning samt en viktig del i etableringen av Campus Dalsland, menar konsulterna.

”Kommunen skulle således välja en nystart utifrån ett attraktivitets- och utvecklingsperspektiv. En nystart skulle dock i sådana fall kräva en långsiktig ambition och ekonomisk investering”, skriver konsulterna.

”Krävs väldigt mycket”

Att locka tillräckligt med elever kommer också att kräva ett omfattande utvecklingsarbete, fortsätter de resonemanget.

”En uppbyggnad och utveckling som sannolikt kommer att löpa över flera år och där det kommer att ta tid innan skolan når en budget i balans. Kommunen löper således en ekonomisk risk om satsningen inte bär vilket kan påverka kommunens övriga verksamheter”, skriver konsulterna.

De fortsätter.

”Vår bedömning är således att om man väljer en nystart bör det bygga på ett tydligt motiv där syfte och mål framgår som man över tid kan utvärdera och följa upp i förhållande till den ekonomiska investeringen”.

En möjlig öppning

En öppning som finns, menar konsulterna, kan den statliga dimensioneringsutredningen vara som riksdagen fattat beslut om att godta.

Den innebär att kommunerna ska samverka med minst två andra kommuner om programmen i ett samverkansområde.

Den nya lagen börjar tillämpas när det gäller utbildningar som påbörjas 2025.

Artikeltaggar

BudgetarCampus DalslandEkonomiInvesteringarPolitikSkola och utbildningStrömkullegymnasietUtbildningUtredningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.