Hoppa till huvudinnehållet

Jajjamän – nu blir det revy i Ed

Publicerad:
Bildtext: Jajjamän – nu blir det revy igen på Stallbackeni Ed. Här poserar hela revygänget. Foton: Norra Dals Kulturförening.
Bildtext: Jajjamän – nu blir det revy igen på Stallbackeni Ed. Här poserar hela revygänget. Foton: Norra Dals Kulturförening.

Dals-Ed har ett av Dalslands äldsta revysällskap. Det är Norra Dals Kulturförening som laddar för fullt för premiären för sin 19:e revy Jajjamän, på Stallbackens scen i Ed. Just nu råder det skarpt läge med flera intensiva repetitionspass varje vecka. Det är nu som repliker och manus finputsas. Samtidigt jobbar ljus- och ljudsektionen för fullt för att skapa rätt förutsättningar för aktörer och publik.

Det blir som vanligt två akter med hög igenkänningsfaktor. Som vanligt har också händelser i kommunen inspirerat till olika nummer. Lite elaka kommer vi nog att vara, men med glimten i ögat. Vi har ju till premiären den 11 februari fått ett nytt kommunalråd, Andreas Nilsson (M), och det känns ju extra inspirerande med nya politiker som vi kan gäcka.

– Det har det ju hänt en del som varit både bra och dåligt för kommunen det senaste året, säger Annika Engen Henke, ordförande i föreningen.

Annika Engen Henke och Ingvar Johannesson tillhör veteranerna i Edsrevyn – 19 revyer tillsammans.
Annika Engen Henke och Ingvar Johannesson tillhör veteranerna i Edsrevyn – 19 revyer tillsammans. Foto: JY

– Men innehållet är brett och man kan kommer att få många skratt även om man inte bor i Ed. Vi vill bjuda på en rolig och avkopplande kväll.

Det blir en härlig blandning av sketcher och musik, både raggare, golfare och oskuldsfulla ungmör finns på scenen. Och Mandus förstås, den självgode gubben med skitiga kalsonger.

– Vi försöker att bli av med honom, men det verkar omöjligt, säger Annika med glimten i ögat, men nu ska vi åtminstone göra ett försök att slippa honom i fortsättningen.

Emil Bloom och Lina Henke finslipar repliker.
Emil Bloom och Lina Henke finslipar repliker. Foto: JY

Den första revyn spelades redan 1994 som ett inslag när kommunens nybyggda samlingslokal, Stallbacken, invigdes. Sedan dess har föreningen slagit vakt om revykonsten efter bästa förmåga och många revyer har satts upp.

– Vi tycker att det är viktigt att hålla revytraditionen vid liv. Även om det betyder mycket arbete så har vi också väldigt roligt själva. Det är en viktig drivkraft. Sedan är en del av glädjen att vi kan roa andra, säger Annika Engen Henke.

Efter premiären spelas ytterligare fyra föreställningar. Datumen är 17-18 februari och 24-25 februari.

Ingvar Johannesson

Artikeltaggar

Andreas NilssonDals-Eds kommunDalslandIngvar JohannessonNöje/KulturPremiärerStallbacken

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.