Hoppa till huvudinnehållet

M-förslag: ”Låt privatpersoner få uppskov med höga räkningar”

Publicerad:
Anders Forsberg är ordförande för Moderaterna i Bengtsfors. Han och kollegorna i den moderata kommunstyrelsegruppen i Bengtsfors föreslår att privatpersoner ska få uppskov med de höga räkningarna.
Anders Forsberg är ordförande för Moderaterna i Bengtsfors. Han och kollegorna i den moderata kommunstyrelsegruppen i Bengtsfors föreslår att privatpersoner ska få uppskov med de höga räkningarna. Foto: Conny Hultgren

Moderaterna i Bengtsfors vill att privatpersoner som på grund av bland annat höga el- och bränslepriser har svårt att betala räkningarna för vissa kommunala tjänster ska få uppskov.

– Förhoppningsvis så kan detta innebära en lättnad för dem som har det allra svårast, säger Anders Forsberg, ordförande för Moderaterna i Bengtsfors.

Han berättar att förslaget är hämtat från Moderaterna i Staffanstorp, en kommun där detta system redan införts med anledning av de höga el- och bränslepriserna, samt höjda boräntor och allmänna prisökningar.

– Man ska alltid betala sina räkningar, det blir dyrare senare annars. Men vi har en exceptionell situation nu där många barnfamiljer har höga huslån och elpriser som inte är att leka med, säger Anders Forsberg.

Så ser förslaget ut

Den moderata kommunstyrelsegruppen i Bengtsfors föreslår att alla kommuninvånare som upplever att de inte kan betala sina räkningar för barnomsorg, omvårdnad i särskild och ordinärt boende samt färdtjänst ska kunna få anstånd.

De höga elpriserna tär hårt på hushållens ekonomi.
De höga elpriserna tär hårt på hushållens ekonomi. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det samma ska gälla för elfakturor. När det gäller dessa ska kunderna hos Bengtsfors Energi AB kontakta det kommunala bolaget för samråd om amorteringsplan.

– Det är många som är oroliga för hur de ska klara av att betala räkningarna. Det är tufft för många nu. Inte minst för barnfamiljer och pensionärer. Jag har själv en kollega vars 80-åriga pappa fick en elräkning på 19 000 kronor för december, säger Anders Forsberg.

Kritisk mot regeringen

Den borgerliga regeringen har meddelat att ett statligt stöd kommer att betalas ut till elkunder i Sverige innan februari månads utgång.

Anders Forsberg är kritisk till hur regeringen har hanterat frågan.

– Denna regering och framförallt den tidigare regeringen har slarvat bort bollen. Det är därför vi har de kostnader vi har. Jag tycker i stället att vi borde titta på hur Norge har gjort. Där har man infört ett högkostnadstak på kilowattpriset (staten står för de övriga utgifterna), säger Anders Forsberg.

Moderaternas förslag kommer att behandlas av kommunstyrelsen i Bengtsfors den 18 januari.

Förslaget om betalningsanstånd omfattar fakturor med fakturadatum från och med den 1 januari 2023 till den 30 april 2023.

Artikeltaggar

Anders ForsbergBensinElEnergiKommunstyrelsen i BengtsforsModeraternaPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.