Hoppa till huvudinnehållet

NU-sjukvården fortsatt i förstärkningsläge: ”Behöver inte vara orolig”

Publicerad:
Tobias Johansson
tobias.johansson@dalslanningen.se
NU-sjukvården meddelar under torsdagseftermiddagen att man fortsatt är i förstärkningsläge, och att man troligen kommer befinna sig där de närmaste dagarna.
NU-sjukvården meddelar under torsdagseftermiddagen att man fortsatt är i förstärkningsläge, och att man troligen kommer befinna sig där de närmaste dagarna. Foto: Helena Karlsson

NU-sjukvården säger under torsdagseftermiddagen att man håller sig fortsatt kvar i förstärkningsläge på grund av den höga belastning som råder.

– Sannolikt ligger vi kvar i förstärkningsläge över den kommande trettonhelgen, men det kan ändra sig från dag till dag, säger Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör inom NU-sjukvården.

Den 30 december meddelade NU-sjukvården, Näl i Trollhättan och Uddevalla sjukhus, i ett pressmeddelande att man höjt beredskapsläget från stabsläge till förstärkningsläge. Detta på grund av en kombinationen av att trycket på vården ökat och att många medarbetare var sjuka.

När Dalslänningen når biträdande sjukhusdirektör Anders Kullbratt under torsdagseftermiddagen bekräftar han att det fortfarande är hög belastning.

– Det är den samlade belastningen, att vi har covid, samtidigt som vi har RS-virus och samtidigt som vi har influensa. Sen ska vi inte glömma våra egna medarbetare som är sjuka eller hemma och vårdar sjuka barn. När det blir ett högt tryck i samhället är det också något som drabbar våra egna medarbetare, säger Anders Kullbratt.

Han fortsätter:

– Vi är kvar i det som kallas förstärkningsläge fortfarande, men tror vi eventuellt kan se en ljusning, säger Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör inom NU-sjukvården.

Enligt honom så ser man att covid minskar i samhället, och han menar att minskningen framförallt syns i Göteborgsområdet men att det även kommer lätta för NU-sjukvården. För RS-viruset menar han att det är ett högt söktryck, men en lätt avtagande trend även där. Vinterkräksjuka är det än så länge lugnt med, men däremot så ökar influensan.

– Vinterkräksjuka har vi inte haft någon större aktivitet på våra sjukhus, ännu iallafall. Men istället är det så att influensa ökar. Ökningstakten som var väldigt brant innan årsskiftet har avtagit lite, men det ökar fortfarande, säger han.

Trots att det är ett högt tryck på vården så menar han att allmänheten inte ska vara orolig.

– Nej man behöver inte vara orolig, är man svårt sjuk och behöver vård får man det. Men har man lättare åkommor, så ska man i första hand vända sig till 1177.

På grund av den rådande belastningen kommer man troligen fortsatt befinna sig i förstärkningsläge de kommande dagarna.

– Jag skulle gissa på att vi sannolikt ligger kvar i förstärkningsläge över den kommande trettonhelgen, men det är viktigt att framhålla att det kan ändra sig från dag till dag. Det är hur läget är just för stunden som avgör det, säger han.

Artikeltaggar

CoronavirusetDalslänningenInfluensaNU-sjukvårdenNälSjukhusTrollhättanUddevalla sjukhusVårdVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.