Hoppa till huvudinnehållet

Dalskidan avgjordes i snöstorm: ”Fick inget gratis”

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Malte Holmquist i den yngsta klassen H/D 0-8 kämpar på upp för sista backen innan målgång.
Malte Holmquist i den yngsta klassen H/D 0-8 kämpar på upp för sista backen innan målgång. Foto: Fredrik Tacacho

I onsdags kväll avgjordes säsongspremiären av Dalskidan i härdande förhållanden i snöstormen på Hanebol.

– Det var fruktansvärt jobbigt i dag, säger Arvikaåkaren Petter Karlsson, segrare i H15-16-klassen, som var en av få åkare utifrån i premiären.

Snöbrist brukar sätta käppar i hjulet för många skidtävlingar på våra breddgrader nuförtiden. I onsdags var det tvärtom – snön vräkte ner på onsdagskvällen när säsongens första tävling i Dalskidan avgjordes i klassisk stil på Hanebol, med Åmåls OK som arrangör.

Premiären lockade inte så många åkare utifrån – snöovädret avskräckte säkerligen flera potentiella åkare – men att ställa in tävlingen var aldrig något alternativ, menar tävlingsledaren Mikael Nilsson.

– Vi har varit ute och plattat till det några gånger i dag för att hålla efter det så bra som möjligt, säger han.

Ellie Lo Sundell gör sig redo för start i D9-10-klassen. Mikael Nilsson och Niklas Gustafsson från Åmåls OK håller koll på starttider och målgångar.
Ellie Lo Sundell gör sig redo för start i D9-10-klassen. Mikael Nilsson och Niklas Gustafsson från Åmåls OK håller koll på starttider och målgångar. Foto: Fredrik Tacacho

Snöandet och vinden som hade pågått större delen av dagen fortsatte under tävlingen på konstsnöspåret så spåren yrde snabbt igen och åkarna fick spåra åt varandra. Några rekordtider var det inte tal om men åkarna fick, om inte annat, ett riktigt bra träningspass i det tunga föret.

I brist på utsocknes tävlande bjöd premiären istället på flera rafflande interna uppgörelser inom arrangörsklubben Åmåls OK. D 15-16-klassen, som körde 4,5 kilometer, blev som väntat en av de jämnaste klasserna. Här kunde Alva Olsson knipa segern på tiden 17.18, strax före klubbkompisarna Agnes Gustafsson och Elsa Reuter.

– Man fick inget gratis när det både var snö och blåst, säger Alva Olsson efter loppet.

Hur gick tankarna ute i spåret?

– Att, även om det var motigt, försöka orka trycka på över krön och på toppen.

Körde du vallafritt?

– Nej, jag hade lite fästvalla på idag.

Åmåls OK-åkarna Vendela Olsson, Agnes Gustafsson, Elsa Reuter och Elin Reuter tävlade alla i säsongspremiären på hemmaplan.
Åmåls OK-åkarna Vendela Olsson, Agnes Gustafsson, Elsa Reuter och Elin Reuter tävlade alla i säsongspremiären på hemmaplan. Foto: Fredrik Tacacho

Även H 15-16-klasen bjöd på stor dramatik. Här var Petter Karlsson från Arvika IS starkast på tiden 15.31. Strax där bakom gled Anton Persson, Åmåls OK, in på andraplatsen med tiden 15.44 medan Gustaf Persson, Åmåls OK, blev trea på 15.53.

– Det var fruktansvärt jobbigt i dag när det var så trögt före, säger Petter Karlsson efter att ha pustat ut en stund i målfållan.

Ni fick inget gratis idag?

– Nej, knappt i nedförsbacken heller, säger Petter Karlsson, som tillsammans med Arvika IS-kollegan Frans Carlsson var de enda åkarna utifrån i säsongspremiären.

– Vi hade laddat hela dagen för det här och pappa hade slitit hårt nere i källaren med vallan så vi ville inte missa det där.

Hur lyckades han med vallningen?

– Han prickade rätt på första försöket.

När nästa tävling i Dalskidan körs är inte bestämt än. Förhoppningen är att köra minst fyra deltävlingar, runt om i Dalsland, under säsongen.

Arvika IS var enda klubben utifrån som ställde upp i premiären. Petter Karlsson, som efter loppet berättade att han kommer att tävla mycket i vinter då han siktar på att komma in på skidgymnasium, tog hem segern i H15-16-klassen.
Arvika IS var enda klubben utifrån som ställde upp i premiären. Petter Karlsson, som efter loppet berättade att han kommer att tävla mycket i vinter då han siktar på att komma in på skidgymnasium, tog hem segern i H15-16-klassen. Foto: Fredrik Tacacho
 • Emil Hellström stakar iväg i H9-10-klassen. Ett varv på konstsnöslingan väntar.
  Emil Hellström stakar iväg i H9-10-klassen. Ett varv på konstsnöslingan väntar. Foto: Fredrik Tacacho
 • Gustaf Persson blev trea i den jämna klassen H15-16.
  Gustaf Persson blev trea i den jämna klassen H15-16. Foto: Fredrik Tacacho
 • Agnes Gustafsson, i bakgrunden, förbereder sig för start i säsongens första tävling på hemmaplan.
  Agnes Gustafsson, i bakgrunden, förbereder sig för start i säsongens första tävling på hemmaplan. Foto: Fredrik Tacacho
 • Orienterarna Jonna Åhl Jensen och Emma Hellström har gett upp de egna längdskidskarriärerna men var ändå på plats för att heja fram klubbkompisarna i Åmåls OK.
  Orienterarna Jonna Åhl Jensen och Emma Hellström har gett upp de egna längdskidskarriärerna men var ändå på plats för att heja fram klubbkompisarna i Åmåls OK. Foto: Fredrik Tacacho
 • Hemmaåkaren Ida Nilsson tog hem segern i klassen D11-12.
  Hemmaåkaren Ida Nilsson tog hem segern i klassen D11-12. Foto: Fredrik Tacacho
 • Hemmaåkaren Agnes Hedlund kämpar på i snöfallet.
  Hemmaåkaren Agnes Hedlund kämpar på i snöfallet. Foto: Fredrik Tacacho
 • Oskar Olsson spurtar mot segern i klassen H11-12.
  Oskar Olsson spurtar mot segern i klassen H11-12. Foto: Fredrik Tacacho
 • De äldre klasserna körde flera varv på den 1,5 kilometer långa konstsnöslingan. Här är det Oskar Ahlstedt i klassen H13-14 som är inne för varvning.
  De äldre klasserna körde flera varv på den 1,5 kilometer långa konstsnöslingan. Här är det Oskar Ahlstedt i klassen H13-14 som är inne för varvning. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

Alva OlssonArvika ISDalskidanLängdskidåkningMikael NilssonPremiärerSnöVindVäderÅmåls OK

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.