Hoppa till huvudinnehållet

Klubbat i fullmäktige – hon blir nytt kommunalråd: ”Kommer bli utmaningar”

Publicerad:
Ulla Börjesson (S) tillträder som nytt kommunalråd efter Ann Blomberg (C).
Ulla Börjesson (S) tillträder som nytt kommunalråd efter Ann Blomberg (C). Foto: Johan Lindahl

Den 19 december togs en hel del tunga beslut i kommunfullmäktige i Färgelanda. Det nya styret klubbades i sin helhet, vilket innebär att Ulla Börjesson (S) blir kommunalråd igen.

– Nu måste vi ta tag i ekonomin, annars lär det gå åt pipsvängen, säger hon.

Med anledning av det utdragna bildandet av kommunstyre ställdes först kommunfullmäktige in i november och sedan sköts det även fram i årets sista månad. Men den 19 december togs slutligen ett gäng viktiga beslut uppe på Furåsen i Färgelanda.

En trojka med S, M och L ska de kommande fyra åren styra kommunen i minoritet. Nytt kommunalråd blir socialdemokraternas Ulla Börjesson, en post hon nu tillträder för andra gången.

– Det känns faktiskt väldigt bra och jag är nöjd med det nya styret, men som minoritet kommer det att bli utmaningar. Det gäller att prata med alla partier för att få igenom besluten, säger hon.

Ekonomin brådskande

Nu är det mest brådskande att få ordning på ekonomin, menar hon. Under kommunfullmäktige reviderades också budgeten, som visar negativa resultat med 23,4 miljoner de kommande tre åren, mycket på grund av det nya pensions- och omställningsavtalet som innebär ökade pensionskostnader för kommuner och regioner. Mer om det i kommande artikel.

– Det finns ju ett antal beslut vi måste fundera på för att få ordning att reda med den saken. Annars lär det gå åt pipsvängen, säger Ulla Börjesson.

Man hade satt av tid för ett drygt sju timmar långt möte, från ett på dagen till halv tio på kvällen. Men så lång tid tog det inte.

– Valen gick utan diskussion. Vi genomförde det snabbt och klockan fem var vi klara. Det var väldigt lite diskussion och bara en votering, säger hon.

Nytt oppositionsråd

Nytt oppositionsråd blir Sverigedemokraten Jörgen Andersson, som till en början var den givna kandidaten som kommunens starke man. Trots ett succéval, där SD blev största parti i kommunen, lyckades man, trots flera försök, inte få till ett styre.

– Efter valet hade vi stora förhoppningar att få till ett majoritetsstyre i Färgelanda. Vi var hela tiden tydliga med att ett majoritetsstyre är det som behövs för att kunna driva en stabil politik, och något som Färgelanda saknat under flera mandatperioder. Tyvärr lyckades vi inte, säger han.

Nu behöver den nya ledningen söka stöd för sin politik hos Sverigedemokraterna, som samarbetar med Kristdemokraterna, eller Centerpartiet. Trots nederlagen i försöken att bilda styre får Sverigedemokraterna ändå stort inflytande i både kommunstyrelse och i nämnder.

– Att vi är största oppositionsparti ger oss nya möjligheter. Förutom att jag blir oppositionsråd, kommer vi också att se sverigedemokrater som vice ordförande i nämnderna, säger Jörgen Andersson.

Börjar jobba med politik

Framöver kommer han att dela sin arbetstid som bilmekaniker och politiker lika.

– Hittills har politiken tagit mycket av min fritid i anspråk. Att få möjligheten att arbeta politiskt dagtid är både nytt och spännande, säger han.

Kenneth Carlsson (L) blir ny ordförande i kommunfullmäktige efter Thor-Björn Jakobsson (C). Förste vice ordförande blir Kerstin Fredriksson (S) och andre vice ordförande blir Tobias Bernhardsson (C).

Se nämndernas nya politiska organisation i faktarutan nedan:

Fakta

Färgelandas politiska organisation 2023-2026:

Kommunstyrelsen:

Ordförande, tillika kommunalråd: Ulla Börjesson (S)

Vice ordförande, tillika oppositionsråd: Jörgen Andersson (SD)

Kommunfullmäktige:

Ordförande: Kenneth Carlsson (L)

Förste vice ordförande: Kerstin Fredriksson (S)

Andre vice ordförande: Tobias Bernhardsson (C)

Bygg- och trafiknämnden:

Ordförande: Lilian Borg-Hansen (S)

Vice ordförande: Christoffer Wallin (SD)

Socialnämnden:

Ordförande: Håkan Gustéus (L)

Förste vice ordförande: Edgardo Varas Olmo (S)

Andre vice ordförande: Christoffer Wallin (SD)

Utbildningsnämnden:

Ordförande: Tommy Larsson (S)

Vice ordförande: Hanna Clemens (SD)

Valnämnden:

Ordförande: Mats Hallsten (C)

Vice ordförande: Urban Henriksson (S)

Krisledningsnämnden:

Ordförande: Ulla Börjesson (S)

Vice ordförande: Jörgen Andersson (SD)

Kommunens revisorer:

Ordförande: Eivor Johansson (C)

Vice ordförande: Ann-Britt Dahl (S)

Artikeltaggar

BeslutCenterpartietFärgelandaJörgen AnderssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristdemokraternaMellerudNämnderPolitikSverigedemokraternaUlla Börjesson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.