Hoppa till huvudinnehållet

Sportfiskare samlar förbrukade julgranar - blir lekplats för abborren

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Laxsjöns Sportfiskare tar gärna emot din barriga gran för att förbättra läget för abborren.
Laxsjöns Sportfiskare tar gärna emot din barriga gran för att förbättra läget för abborren. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

I stället för att slänga din gran i rishögen i trädgården så tar Laxsjöns Sportfiskare gärna emot den. Det för att förbättra läget för abborren.

På grund av att sjöarna de senaste åren har blivit näringsfattigare har abborrarna blivit färre. Det är även brist på platser där abborren kan leka. Men där kan din barriga gran spela en stor roll.

Genom att samla in de uttjänta julgranarna planerar Laxsjöns Sportfiskare att sänka ner dem i sjön för att bilda en risvase när sjön frusit till. När isen smälter sjunker granarna till botten och bildar en utmärkt plats för abborren att leka på.

Laxsjöns sportfiskare har även tidigare år samlat ihop julgranar för att förbättra läget för abborren.
Laxsjöns sportfiskare har även tidigare år samlat ihop julgranar för att förbättra läget för abborren. Foto: Helena Lindgren

Det kommer att finnas insamlingsplatser för granar vid Sågudden/Turistbyrån i Bengtsfors, Galthögens fotbollsplan i Skåpafors, ”Majbrasan” vid bruket i Billingsfors och Långbrons gästhamn i Dals Långed.

Artikeltaggar

BengtsforsDjur och naturJulLaxsjönMiljöSkåpaforsSportfiskeSågudden

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.