Hoppa till huvudinnehållet

INSÄNDARE: Det blir många mil och många timmar på ett år

Publicerad:
Demonstration mot nedläggning av Skåpafors förskola och Billingsfors fritids innan kommunfullmäktiges sammanträde i december.
Demonstration mot nedläggning av Skåpafors förskola och Billingsfors fritids innan kommunfullmäktiges sammanträde i december. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till kommuninvånare

Du skriver att det bara är fem till sex kilometer och tio minuters resa mellan Skåpafors och Bengtsfors. Det blir många mil och många timmar på ett år ”ur den privata plånboken” när livspusslet ska göras upp. Det viktiga är att folk bor kvar i kommunen.

Frågan om var folk är skrivna och bosatta är, och har alltid varit, en politisk fråga. Särskilt första november varje år, då räknas det om en kommun ökat eller minskat sitt invånarantal.

På 1970-talet fanns det 12 000 invånare i Bengtsfors som nu minskat till 9 000 med fler äldre än tidigare. Bengtsfors kommun minskade med 200 invånare 2022 och trenden fortsätter. Varje invånare betyder 50 000 kronor i skatteutjämningsbidrag plus att du betalar skatt där du är folkbokförd.

Det är intressant att du pratar om Ukraina. Det finns 50 000 flyktingar från Ukraina i Sverige, ”ett helt Dalsland”. Vad har din Bertilsson gjort för att några av dem ska komma hit och skapa sig en ny framtid här istället för att bli ”kanonmat” i Ukraina?

Men kriget drar ut på tiden. Dalsland har i alla tider varit ett in- och utvandrarlandskap. Ukrainakriget kan vara lösningen på generationsväxlingen inom industri, vård och skola.

Då börjar en ny grön våg som får landsbygden att överleva.

Jerker Johansson (C)

Artikeltaggar

BengtsforsDalslandFlyktingarJerker JohanssonLandsbygdSamhälleSkatterSkolorUkraina