Hoppa till huvudinnehållet

Per Oscarsson spelade enstöringen Persson – gillade den udda karaktären

Publicerad:
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Per Oscarsson utanför Hotell Dalia i Bengtsfors med Lelång i bakgrunden.
Per Oscarsson utanför Hotell Dalia i Bengtsfors med Lelång i bakgrunden. Foto: Vendela Fredriksson

"Jag tycker om att spela personer som inte riktigt passar in”. Det sa Per Oscarsson då Dalslänningens tidigare reporter Vendela (Fredriksson) Magnusson fick en intervju med skådespelaren innan hans sista inspelningsscen i Midsommer.

Den folkkära skådespelaren som så tragiskt omkom när hans hus totalförstördes i en brand natten till nyårsafton 2010.

Per Oscarsson bodde under inspelningstiden av Midsommer på Hotell Dalia i Bengtsfors, men det var inte första gången han besökte landskapet. Han spelade rövarhövdingen Borka i Ronja Rövardotter som också spelades in i Dalsland, men han kom inte ihåg var nånstans. ”Jag hade så mycket hår och skägg så jag varken såg eller hörde”, sa han i intervjun med Dalslänningen.

De letade upp inspelningsplatser till filmen Midsommer: ”Mycket som hände”Midsommer var regissören Myllerups första långfilm – minns Dalsland med värme

Däremot trivdes han i Dalsland, förklarade han, tyckte det var ett dramatiskt landskap med kullarna, alla de djupa skogarna och sjöarna. ”Det är mycket vackert och poetiskt här”, sa han.

Enstöring

I Midsommer spelade Per Oscarsson en enstöring, Persson, som känner några av huvudpersonerna sedan tidigare. Om rollen sa han: ”Jag tycker om Persson, annars hade jag inte tagit honom. I en psykologisk thriller är ju nästan alla spännande, det måste finnas frågetecken. Det är inte så mycket scener för Perssons del, men det han har tycker jag är bra och faktiskt intressantare än jag hade tänkt mig från början. Det beror mycket på den danska regissören som är en intressant och spännande människa”.

Filmkrönika: ”Berätta var filmerna är inspelade”

Själv hade Per Oscarsson fått höra att han fick rollen eftersom han har något outsagt som man både är lite rädd för och lite dragen till. Ofta har hans roller genom åren varit lite avvikande och säregna karaktärer. "Jag tycker om att spela personer som inte riktigt passar in”, sa han under intervjun.

”Det håller mig frisk”

Han uttryckte också att han inte hade någon lust att sluta med skådespeleriet trots att han var pensionär: ”Ja, det är ju så att man till och med behöver lik i den här branschen. Så länge huvudet och minnet fungerar så tänker jag nog hålla på med intellektuellt kreativa saker, om man nu kan kalla skådespeleriet det. Det håller mig frisk”.

Per Oscarsson och hans fru omkom tragiskt då deras hem i Västergötland totalförstördes av en brand natten till nyårsafton 2010. Hans allra sista roll blev i filmen Tysta leken av Görel Crona. Den hade biopremiär 2011.


Läs tidigare artiklar i serien:

Läs också

Artikeltaggar

BengtsforsBränderCarsten MyllerupDalslandDalslänningenGustavsforsKändisarMidsommarNyårNöje/KulturPer OscarssonSkådespelareSuperfilmåret fyller 20 årTuva NovotnyVästra Götalands län

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.