Hoppa till huvudinnehållet

Orienteringskrönika: År av förberedelser och väntan är över

Publicerad:
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När vi för ett år sedan blickade fram mot orienteringsåret 2022, var osäkerheten efter flera pandemiår stor. Dessbättre blev det ett år, där tävlingsverksamheten fungerade fullt ut. Åter fick vi uppleva den speciella stämning, som endast finns vid orientering. Från början av mars till avslutningen vid sprinthelgen i november i Borås var våra lokala orienterare på hugget. Speciellt har det varit roligt följa alla ungdomar, som äntligen fått tävla på riktigt.

Det nationella tävlingsprogrammet för 2023 ligger nu klart och lockar med 550 tävlingar. Till det kommer mindre arrangemang som distrikts- och närtävlingar.

För våra lokala orienterare blir troligen Hallandspremiären under andra helgen i mars starten för ett långt orienteringsår. I vårt distrikt är Stångenäs AIS först ut med sin SAIS-tramp 26 mars. Helgen därpå väntar Strömstadsmedeln och Kvillebyns klassiska långdistans. Påskhelgen är som vanligt fylld av tävlingar med start skärtorsdag och avslutning annandagen.

Ser vi mer lokalt noterar vi, att Skärmenträffen avgörs 30 april. Åmåls OK svarar för DM sprint- och sprintstafett 14 maj. Efter sommaren genomförs Götalandsmästerskapen i Dals-Ed 11 – 13 augusti med Eds SK som ansvariga. Ett jättearrangemang som kommer märkas i samhället. Start fredag med sprint, lördag långdistans och söndag avslutning med distriktsstafett. Dessutom s.k. publiktävling varje dag. OK Skärmen, landskapets kanske flitigaste arrangör, svarar för Budkavle-DM söndagen den 24 september.

Världscupen kommer till Östfold 26 – 30 april. Hela världseiiten möter upp i vår närhet. Kan vara sevärt åka över gränsen. Sommaren fylld av tävlingar, men vi uppmärksammar redan nu, att O-ringen äntligen kommer till Åre. År av förberedelser och väntan är över. Turist- och skidorten är redo!

Stig Gustafsson

Artikeltaggar

BoråsDals-Eds kommunEds SKO-ringenOK SkärmenOrienteringSportSprintStångenäs AISÅmåls OKÖstfold