Hoppa till huvudinnehållet

Nyårsmeny i sista stund - Dalslands matprofiler tipsar

Publicerad:
Vad ska det bli till nyårsmiddag? Dalslandskockar ger sina bästa tips inför nyårsafton.
Vad ska det bli till nyårsmiddag? Dalslandskockar ger sina bästa tips inför nyårsafton. Foto: Janerik Henriksson/TT

Alla har vi olika nyårstraditioner och just maten har en central roll i själva nyårsfirandet. Valet står ofta mellan något klassiskt, som aldrig gör någon besviken, eller något mer nyskapande. Då kan det vara bra att få inspiration från några personer som jobbar med mat på olika sätt.

Dalslänningen har frågat några välkända kockar från bygden vad de helst skulle bjuda sina vänner på till nyår. Marcus Larsson på Rosellmagasinet i Bengtsfors tipsar och två trevliga klassiker.

– Möjligtvis skulle jag välja en Toast Skagen till förrätt. Då ska det vara mycket räkor och kräftor så det ser fylligt och fint ut, säger Marcus.

Marcus Larsson på Rosellmagasinet i Bengtsfors.
Marcus Larsson på Rosellmagasinet i Bengtsfors.

Till detta väljer han gärna ljus lager att dricka.

– Som varmrätt blir det oxfilé med en klassisk och mustig rödvinssås, och ett gott rödvin till. Det är viktigt att det ser smakligt ut för ögat också, tycker Marcus.

Rätt med fem rätter

Emil Öjentorp som är kock och driver restaurangen på Baldersnäs Herrgård, brukar fira in det nya året med vänner från restaurangbranschen. Då har de som tradition att laga var sin spännande rätt som de sedan avnjuter tillsammans. Därför har Emil ganska klart för sig hur han skulle komponera sin egen nyårsmeny.

– Jag tycker att på nyårsafton vill man verkligen ha klassikerna, men jag är lite för otålig för att bara stå och göra vitlökssmörsslungade haricots verts med stekta pilgrimsmusslor. Jag gör nog gärna en twist på något sätt. Det kanske skulle bli confiterad torskkind istället och så har jag bönorna som de är. Till torsken skulle jag göra Hollandaisesås med brynt smör och jordärtskockschips. Det är en väldigt bra förrätt som får alla gäster att höja på ögonbrynen, säger Emil Öjentorp.

Han tycker det är helgerån att äta mindre än fem rätter på nyår. Därför blir det en liten extra förrätt. En vegansk pokébowl med sojamarinerad gulbeta, sjögräs, sesamfrön och sojamajo.

Emil Öjentorp driver restaurangen på Baldersnäs Herrgård.
Emil Öjentorp driver restaurangen på Baldersnäs Herrgård.

Som huvudrätt väljer Emil att satsa på något vilt.

– Jag är god vän med många jägare och jag sparar alltid de bästa styckdelarna från höstens jakt i frysen. Till huvudrätt skulle jag därför välja helstekt rådjurssadel med sandefjordssås. Det kan inte bli fel. Till det skulle jag göra kryddbakade rotfrukter av olika slag, som serveras tillsammans med såsen i en gratängform, med lite olivolja över. Köttet serveras på en skärbräda, som en hel sadel, och trancheras vid bordet, säger Emil.

Nu har du två rätter kvar. Hur vill du fortsätta efter huvudrätten?

– Jag är ju en sockerråtta så det blir dubbeldessert. Det blir en norsk chokladfondant, som en halvbakad fransk chokladkaka, eller lavakaka. Till den blir det en saltad gräddkolasås med hemmagjord vaniljglass och blåbär. Desserten avslutas, väldigt lätt, med ett glas champagne och en kula havtornssorbet eller flädersorbet i glaset. Det blir ett fräscht avslut på måltiden med en fin cocktail att avrunda med, konstaterar Emil.

En god kväll med vännerna

Chefskocken Alexander Solli på Åmåls Stadshotell har redan sin nyårsmeny planerad. Han och hans fru kommer att servera en förrätt med honungsbakad chevréost, ugnsbakade rödbetor och pinjenötter. Lite senare på kvällen serveras huvudrätten.

Chefskocken på Åmåls Stadshotell, Alexander Solli.
Chefskocken på Åmåls Stadshotell, Alexander Solli.

– Det blir lammstek med ugnsrostade rotsaker, antagligen potatis, palsternacka och morot, kryddade med rosmarin, dragon och olja, berättar han.

Till detta serveras en klassisk rödvinssås.

– Jag brukar koka den med några extra rosmarinkvistar för att binda ihop smakerna med köttet och grönsakerna. Det kommer bli väldigt trevligt, säger Alexander som ser fram emot nyårskvällen med vännerna.

Udda val på nyårsbordet

Dalslänningen kontaktade även Stenebygrytan och fick kontakt med VD på Dalslands Aktiviteter, Pontus Gyllenberg. Han brinner för den lokala och närproducerade maten.

VD på Dalslands Aktiviteter, Pontus Gyllenberg.
VD på Dalslands Aktiviteter, Pontus Gyllenberg.

Pontus skulle personligen välja en förrätt inspirerad av Italien men med svenska smaker, carpaccio gjord på viltkött eller insjöfisk med en ljummen fänkålssallad, alternativt något rökt kött, tunt skivat med en god pepparrotskräm och ugnsrostad grönkål.

– Det finns ju mycket roligt man kan hitta på med rökt kött till exempel bäver. Det sticker ju ut lite, säger han.

– Eftersom vi har Dalslands Vilt på gården och jag själv är jägare så skulle jag servera älgfilé eller dovhjortsrygg med en konjaksflamberad pepparsås, potatisbakelse, friterad morotsblast och karamelliserade kantareller till varmrätt.

– Till dessert gillar jag något syrligt som bryter av lite. Jag skulle rekommendera en hemmagjord citron- och basilikaglass med varm hallonsås alternativt en god krämig chokladfondant, säger Pontus Gyllenberg.

Helena Eriksson

Artikeltaggar

BengtsforsDalslandDalslänningenEmil ÖjentorpGrönsakerMat och dryckPontus GyllenbergRosellmagasinetSkagen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.