Hoppa till huvudinnehållet

Nu-sjukvården fortsatt i stabsläge: ”Kan inte blåsa faran över”

Publicerad:
Nu-sjukvården hade under onsdagen totalt 68 inneligande patienter med covid. Hälften av dem vårdades på covidavdelning för covid, och hälften av dem vårdas på andra avdelningar för andra orsaker.
Nu-sjukvården hade under onsdagen totalt 68 inneligande patienter med covid. Hälften av dem vårdades på covidavdelning för covid, och hälften av dem vårdas på andra avdelningar för andra orsaker. Foto: Johan Nilsson/TT

Antalet inneliggande patienter med konstaterad covid inom Nu-sjukvården, Näl i Trollhättan och Uddevalla sjukhus, var under onsdagen 68 personer. Nu-sjukvården är fortsatt i stabsläge efter att ha gått ner från förstärkningsläge den 23 december. Nu följer man utvecklingen.

Den 12 december gick Nu-sjukvården upp i stabsläge på grund av ökad smittspridning, högt patientinflöde och besvärligt vårdplatsläge. Åtta dagar senare höjde man beredskapsnivån till förstärkningsläge då läget försämrades. Den 23 december gick man tillbaka till stabsläge, och under slutet av julhelgen var antalet inneliggande patienter med covid nere på 41 personer.

– Idag är vi uppe i 68 stycken så det är betydligt fler igen. Ungefär hälften vårdas på covidavdelning och hälften på andra avdelningar, säger Björn Järbur, sjukhusdirektör inom Nu-sjukvården.

Han förklarar siffrorna.

– Vi har en väldigt låg testning nu i samhället, överhuvudtaget. Så vi har ju inte riktigt koll på hur omfattande smittspridningen är. Så idag när vi har många fler inneliggande patienter, då har vi också fler som är covid-positiva. Men alla dessa vårdas inte för covid, utan de är hos oss av andra orsaker.

Enligt Björn Järbur är det inget ovanligt att antalet covid-smittade ökar efter julhelgen.

– Just julhelgen är ju speciell det är väldigt många som vill vara hemma, så man kanske inte söker i samma omfattning. Vi har nästan alltid väldigt lågt antal inneliggande och få sökande på akuten, så det brukar faktiskt vara så att efter annandagen då ökar trycket igen. Jag tycker nog det följer tidigare känt mönster så att säga, säger han.

Hur ser läget ut nu?

– Vi är i stabsläge och målsättningen är att vi ska få till ett kontinuerligt arbete så vi kan gå ifrån stabsläget så fort som möjligt. Men vi har fortfarande extra vårdplatser öppna och vi kommer nog vara kvar i stabsläge åtminstone några dagar till, så får vi se hur det utvecklar sig med tiden.

Han fortsätter.

– Folkhälsomyndigheten kom ju med ett scenario vid lucia, och då var deras spaning att det nog skulle kunna ökas till mitten av januari, och det tror jag stämmer fortfarande, så vi kan inte blåsa faran över. Vi får räkna med att det kommer kunna öka några veckor till.

Tobias Johansson

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenNU-sjukvårdenNälSjukhusSjukvårdTrollhättanUddevallaVårdVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.