Hoppa till huvudinnehållet

Straffet skärps för tonåring som våldtog en kvinna i 90-årsåldern

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
En tonåring får höjt straff för en våldtäkt mot en äldre kvinna. Arkivbild.
En 17-åring får höjt straff för en våldtäkt mot en äldre kvinna i Dals-Ed i somras. Hovrätten för västra Sverige har förkunnat dom.ARKIVBILD Foto: Johan Nilsson/TT

Hovrätten höjer straffet för den 17-årige pojke i Dals-Ed som dömdes för att ha våldtagit en kvinna i 90-årsåldern. Straffet blir sju månaders sluten ungdomsvård.

Pojken överföll kvinnan i hennes hem i Dals-Ed i juli i år. Vid tidpunkten var pojken 16 och kvinna 89 år. Tonåringen våldtog kvinnan genom att utföra ”en sexuell handling som/.../är jämförlig med samlag”. Han ska ha tryckt upp kvinnan mot en byrå, varvid kvinnan hamnat på golvet.

Läs också

Samma dag ofredade han även en annan äldre kvinna som bodde i samma område.

Skärpt straff

I tingsrätten dömdes pojken till fem månaders sluten ungdomsvård för våldtäkt och sexuellt ofredande. Nu skärper hovrätten straffet till sju månaders sluten ungdomsvård.

Såväl åklagaren som pojkens advokat överklagade våldtäktsdomen. 17-åringen har hela tiden nekat till brott och ville frias helt, medan åklagaren ville se ett strängare straff på ett år och sex månader.

Åklagaren ville att pojken skulle dömas för grov våldtäkt och yrkade på att hovrätten under alla förhållanden skulle skärpa straffet.

Dömd för våldtäkt

Hovrätten för västra Sverige gick alltså delvis på åklagarens linje och skärpte straffet. Men hovrätten delade tingsrättens bedömning att 17-åringen ska dömas för våldtäkt av normalgraden.

Pojken ska också betala 235 624 kronor i skadestånd till kvinnan. Där fastslog hovrätten tingsrättens tidigare bedömning.

Till LVU-hem

Våldtäkten inträffade den 21 juli i år. Pojken greps och anhölls dagen efter händelsen. Han häktades senare, men häktningen hävdes på grund av pojkens låga ålder och han flyttades över till ett LVU-hem.

Åklagaren har under hela processen hävdat att den tekniska bevisningen varit stark. Bland annat ska kvinnans DNA ha hittats under pojkens naglar.

Förundersökningsmaterialet omfattas av sekretess och huvudförhandlingen genomfördes bakom stängda dörrar.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDals-Eds kommunFängelseGöteborgs-PostenOfredandeSexuellt ofredandeVåldtäkt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.