Hoppa till huvudinnehållet

Aktörer undersöker möjlighet till ett mer variationsrikt skogsbruk

Publicerad:
Aktörer inom skogsnäringen träffades nyligen i Dals Långed för att se på utvecklingsmöjligheterna inom skogsbruket i Dalsland. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nyligen samlades ett gäng personer i Mustadfors folkets hus med syftet att lyssna och diskutera om lokala leverantörskedjor för ett mer variationsrikt skogsbruk i Dalsland.

Temat för dagen var Från skog till stol. Allmänhet och andra engagerade inom skogen hade samlats på Mustadfors folkets hus för att under en eftermiddag tala om hur ett mer variationsrikt skogsbruk kan utvecklas på lokal nivå i Dalsland.

Dagen i Dals Långed var en del i det arbete som drivs av Mötesplats Steneby med syftet att visa på olika delar av skogskedjan och hur Dalsland kan vara en plats att utveckla just arbetet med skog och trä.

Naturskyddsföreningen Skogsdal var också med och arrangerade dagen.

– Vi undersöker om det finns aktörer som vill driva en förändring just här. Vi vill att fler ska få upp ögonen för att Dalsland är en bra plats att jobba med utveckling inom skog och trä, säger Vera Telemo, som arbetar som utvecklingsstrateg vid Mötesplats Steneby.

Skogsägaren och trädgårdsanläggaren Michael Horn talade om “En frisk skog för framtiden”
Skogsägaren och trädgårdsanläggaren Michael Horn talade om “En frisk skog för framtiden”

På plats under dagen för att föreläsa och diskutera var skogsägaren och trädgårdsanläggaren Michael Horn som talade om “En frisk skog för framtiden”. Markus Steén, från Plockhugget, talade om naturnära skogsbruk och sågverket Dalslantzsågen medverkade också.

Det gjorde även Ola Andersson från Firma Irma som talade under rubriken “Själaskjulen – i Dalsland från trä till lä”, slöjdaren Karl Hallberg samt projeketet Open wood – en experimentverkstad för en cirkulär Möbel- och inredningsbransch”. Och sist men inte minst Rickard Troeng från Skogsportalen: ”Digital portal som sammanför alla skogsnära tjänster och produkter”.

Mustadfors folkets hus var välbesökt vid föreläsningarna.
Mustadfors folkets hus var välbesökt vid föreläsningarna.

Arbetet fortsätter efter årsskiftet.

– Nästa del är en workshop som riktar sig till bland annat yrkesverksamma inom trä och skogsägare då vi funderar på hur vi kan utveckla den lokala träkedjan, säger Vera Telemo.

Artikeltaggar

Dals LångedDalslandDjur och naturEkonomiKarl HallbergMichael HornMötesplats StenebyMustadforsNaturskyddsföreningenOla AnderssonSkogSkogsbrukSkogsdal

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.