Hoppa till huvudinnehållet

Carlings sista dagar vid makten: ”Kommer inte sakna den fulltecknade kalendern”

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Efter årsskiftet blir det nya äventyr för Martin Carling då han lämnar uppdraget som kommunalråd samt kommunstyrelsens ordförande.
Efter årsskiftet blir det nya äventyr för Martin Carling då han lämnar uppdraget som kommunalråd samt kommunstyrelsens ordförande.

Martin Carling räknar nu ner. Den 31 december gör han sista dagen på sin nuvarande post och en helt ny vardag väntar runt hörnet. I rekordmånga 16 år har han lett kommunen med stabil hand. Han byter nu ut timslånga möten, bandklippning och diskussioner om ekonomiska utmaningar till något helt nytt.

Kontoret i kommunhuset är mer eller mindre tömt på personliga tillhörigheter. Fårskinnen på fåtöljerna är hemma och gamla tidningsurklipp likaså. Namnskylten intill dörren, som i regel alltid varit öppen, ersätts snart av ett annat namn och nyckeln byter ficka.

Martin Carlings dagliga utsikt över Stora Le och förbipasserande tåg blir en annan. Efter 16 år som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd hoppar han av tågvagnen som rullat på i hög fart. Istället ställer han sig på perrongen och inväntar nya utmaningar.

– Först och främst ska jag tillåta mig själv att varva ner, säger han när Dalslänningen träffar honom ett par dagar innan jul, veckan innan han avslutar sitt uppdrag.

Trots att Martin Carling har det politiska intresset i blodet och alltid känt en självklarhet att engagera sig hade han som ung aldrig en tanke på att göra politisk karriär.

Vindkraftsetableringen på Töftedalsfjället är ett av många minnen som ligger Martin Carling extra varmt om hjärtat.
Vindkraftsetableringen på Töftedalsfjället är ett av många minnen som ligger Martin Carling extra varmt om hjärtat. Foto: Karl-Erik Andersson

Båda hans föräldrar har genom åren varit politiskt engagerade och Martin Carling gick tidigt med i CUF, Centerpartiets ungdomsförbund, samt barn- och ungdomsorganisationen Vi unga. Samhällsengagemanget har alltid varit stort, redan på mellanstadiet hade han hetsiga diskussioner med sina skolkamrater om att Fälldin var bättre än Palme.

Martin Carling växte upp i Mellerud där han i början på 1990-talet blev invald i kommunfullmäktige. Han var också ledamot i kultur- och fritidsnämnden samt ordförande i Centerpartiet.

När han 1995 flyttade till släktgården i Ed var det aldrig aktuellt att engagera sig igen.

– Jag var mätt och hade inga som helst ambitioner att syssla med politik. Jag ville satsa på gården där jag hade får och odlade grönsaker.

År 2007 tog Martin Carling över efter Rune Forsdahl.
År 2007 tog Martin Carling över efter Rune Forsdahl. Foto: Gunnel Zackariasson

Men vi vet ju hur det gick med den saken. Frågorna om han ville engagera sig politiskt i Dals-Eds kommun dök upp ganska snart och 1999 gav han vika.

– Jag blev ledamot i det som då hette miljö- och byggnadsnämnden. Det var frågor som intresserade mig och jag kände att jag inte skulle behöva lägga ner så mycket tid på uppdraget.

Det dröjde dock inte länge förrän han fick ordföranderollen, som han innehade mellan år 2000 och 2006.

 Näringslivsfrågor över lag har alltid varit ett stort intresse för Martin Carling men han berättar att det var en extra speciell dag när det blev klart att Vida tog över sågen i Nössemark.
Näringslivsfrågor över lag har alltid varit ett stort intresse för Martin Carling men han berättar att det var en extra speciell dag när det blev klart att Vida tog över sågen i Nössemark. Foto: Tommy Löfgren

Därefter fick han möjlighet att tillsätta den tyngsta posten inom kommunpolitiken. Martin Carling tog då uppdraget att axla Rune Forsdahls (C) mantel (red. anm tidigare kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Dals-Eds kommun).

– Jag hade kanske förtryckt mitt starka samhällsengagemang under en period. Min väg in i Dals-Eds kommun var väldigt bra. Jag hade blivit fäst vid kommunen, dess anda och kultur av samförstånd, säger Martin Carling om hur den politiska gnistan tändes igen.

Sedan har det rullat på.

– Ibland känns det faktiskt som att det var igår jag hoppade på det här.

Det är många händelsen och skeenden som har passerat under Martin Carlings år som kommunens starke man. Satsningen på vindkraftsparken på Töftedalsfjället, där han var med och invigningstalade och segern då sågen i Nössemark fick nya ägare och levde kvar är några av hundratals minnen som han blir lite extra varm i hjärtat av.

Martin Carling tillsammans med Cepoys borgmästare Jean-Paul Schouler.
Martin Carling tillsammans med Cepoys borgmästare Jean-Paul Schouler. Foto: Henrik Nyström

– Men jag är extra stolt över att vi har lyckats bevara den goda andan, mellan både politiker och förvaltning. Vi har jobbat mot gemensamma mål och respekterat varandra, vilket jag tror varit en framgångsfaktor. Idag talar man mycket tillitsbaserad styrning, och det har vi ägnat oss åt här i Dals-Eds kommun redan innan ordet uppfanns.

Att leda en kommun är dock inte alltid guld och gröna skogar. Martin Carling säger att rollen som kommunstyrelsens ordförande är intressant och spännande, att man får vara med om många saker och att den ena dagen inte är den andra lik.

– Men det är inte lätt att vara en liten kommun på under 5 000 invånare. Vi har som kommun varit utdömd flera gånger och ibland har det varit frustrerande att inte kunna genomföra vissa satsningar. Men man måste sätta ribban efter vilka förutsättningar vi har och jag är nöjd över att kommunen inte är i sämre skick än när jag började. Vi har hittat vår egen väg och vi har idag en kommun med kvalitet i våra verksamheter och ett bra utbud för våra invånare.

Att bjuda på sig själv ibland tillhör, enligt Martin Carling, framgångsreceptet.
Att bjuda på sig själv ibland tillhör, enligt Martin Carling, framgångsreceptet. Foto: Tommy Löfgren

På frågan vad han har upplevt som tuffast nämner han bland annat pandemin.

– När man tänker tillbaka på den tiden när det var som värst inser man vilket exceptionellt läge det faktiskt var. Det var en oerhörd ansträngning för alla som jag tror har påverkat oss betydligt mer än vad vi själva inser. Jag är oerhört tacksam för allt som vår personal gjorde under den här perioden.

Att vara kommunstyrelsens ordförande är mer än ett heltidsjobb och i många stunder krävande. Men Martin Carling har genom åren funnit vägar för att orka med.

Att röra på sig har varit i viktig del i vardagen som annars innebär mycket stillasittande.
Att röra på sig har varit i viktig del i vardagen som annars innebär mycket stillasittande. Foto: Anna Nyberg

– Jag har turen att ha förmågan att koppla bort och har alltid kunnat sova gott. Visst händer det att jobbet följer med hem, men oftast kan jag stänga av och hantera det nästa arbetsdag. Det är viktigt att ta hand om sig själv, både fysiskt och själsligen. Att inte bara fokusera på sitt uppdrag utan också på sig själv och sin familj.

Men allt har ett slut. Redan under mandatperioden 2014-2018 började Martin Carling bekanta sig med tanken att det kanske var dags att hoppa på ett annat tåg. 2019 meddelade Martin Carling att han inte skulle ställa upp för val en gång till.

– I en sådan här roll måste man vara på topp och man måste ha motivation. När den börjar tryta behöver man fundera över om det är dags för någon annan att ta över. Det tar på en och jag känner att jag inte orkar en vända till. Sedan tror jag inte på att sitta för länge. Även om jag innehar rekordet i Dals-Eds kommun så finns det en gräns. Det är ju också ett privilegium att sluta på egen begäran.

Samspel är en viktig aspekt i framgång, men samtidigt är det många i Martin Carlings närhet som vittnar om hans förmåga att leda på ett stabilt sätt som har bidragit till att kommunen tuffat på bra framåt.

– Jag är såklart tacksam för alla fina ord jag har fått i samband med alla avtackningar som har varit, men jag tror att mitt sätt att leda i grund och botten handlar om att jag helt enkelt är den typen av person. Jag söker inte konflikter och jag står inte på barrikaderna för att skrika ut mina åsikter. Jag har alltid försökt vara den jag är och ibland även bjuda på mig själv. Jag har även haft förmånen att jobba med fantastiska medarbetare som har lärt mig väldigt mycket och har alltid uppskattat omgivningarna.

Efter årsskiftet är det moderaten Andreas Nilsson som tar över kontoret med utsikt över tågstationen.

Vi har även fått se honom på scenen flera gånger under hans uppdrag, här med kören Song of joy.
Vi har även fått se honom på scenen flera gånger under hans uppdrag, här med kören Song of joy. Foto: Tommy Löfgren

– Mitt hetaste tips till honom är att upprätta kommunikationen och det politiska samspelet. Att fortsätta vara transparent och tillgänglig. Sedan är det också viktigt att inte slukas av rollen, att ta vara på sig själv och låta privatlivet ta plats. Jag önskar Andreas och de andra lycka till.

Många undrar vad Martin Carling nu tänker göra, men det är något som fortfarande är oklart. Det finns en sak som är säker i alla fall.

– Jag kommer inte sakna den fulltecknade kalendern. Jag kommer inte att gå direkt till något nytt. Det har skett ett generationsskifte på gården så jag gissar att mina tjänster kommer att efterfrågas där. Jag längtar efter att få jobba med något mer handgripligt. Sedan får vi se om det dyker upp något.

Han har tidigare jobbat som kanotguide, inom skogen och som lärare, så risken att han inte finner en ny utmaning är liten.

– Jag känner att jag har samlat på mig så mycket erfarenhet genom åren som jag nu vill ge uttryck för på ett annat sätt. Men jag har ju sagt förr att jag inte ska hålla på med politik och se hur det gick med det, så man vet ju aldrig, skrattar Martin Carling.

Artikeltaggar

CenterpartietCUFDals-Eds kommunDalslänningenKommunstyrelsenMartin CarlingMellerudNössemarkPolitikPolitiska system och ideologierStora Le

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.