Hoppa till huvudinnehållet

Trygghetslarm slutade fungera under strömavbrottet – personalen anmäler

Publicerad:
Reporter Sofie Borg
Sofie Borg
sofie.borg@arvikanyheter.se
Trygghetslarm slutade fungera under det 15 timmar långa strömavbrottet i Bengtsfors i oktober.
Trygghetslarm slutade fungera under det 15 timmar långa strömavbrottet i Bengtsfors i oktober.

Trygghetslarm slutade fungera under det 15 timmar långa strömavbrottet i Bengtsfors i oktober. Omsorgspersonalen har anmält händelserna enligt Lex Sarah.

I början av oktober drabbades Bengtsfors av ett massivt strömavbrott där hela centralorten var utan ström mellan klockan 21 på kvällen den 5 oktober och fram till klockan 12 dagen därpå.

Omsorgspersonal i Bengtsfors kommun gjorde senare i oktober tre Lex Sarah-anmälningar angående personer som under natten försökte larma hemtjänstpersonal utan att det kom fram till trygghetscentralen.

En person hade tappat gipset på en skadad fot, vilket upptäcktes när hemtjänstpersonalen kom på ordinarie morgonbesök. Personen fick köras till Näl senare under dagen.

En annan person larmade på grund av lågt blodsocker, men hade själv tagit sig upp och fått i sig mat.

I det tredje fallet hade personen ramlat och inte kunnat ta sig upp, utan blivit liggande på golvet hela natten. Personen hade själv lyckats få tag på en filt och hade inte skadat sig i fallet.

Enligt anmälan ska larmen fungera i 48 timmar utan ström, men kommunen har inte fått någon förklaring av operatören Tunstall till varför larmen inte fungerade.

– Nej det finns ingen förklaring till det. Tunstall menar att de ska fungera men de har inte gjort det, skriver Valon Hetemi, verksamhetschef för vård och omsorg i Melleruds kommun och Bengtsfors kommun, i ett mail.

Hur gick det med personerna som inte kunde larma?

– Ingen av de tre händelserna som rapporterats är bedömda som allvarliga missförhållanden. I två av fallen bedöms händelserna som missförhållande och i ett av fallen som risk för missförhållande.

Finns det en risk att det händer igen vid ett strömavbrott?

– Med vidtagna åtgärder bedöms risken som minimal att händelsen ska upprepa sig.

Har det här problemet uppstått tidigare?

– Det är inte känt att så många larm varit ur funktion i samband med strömavbrott tidigare.

Har det vidtagits några åtgärder utöver Lex Sarah-anmälningarna?

– Kommunen vidtar åtgärder i form av ökad kontroll att varje trygghetslarm i kommunen fungerar vid två tillfällen/dygn som en ökad säkerhet för att kunna säkerställa att det inte kommer hända igen.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommunHemtjänstMelleruds kommunNälSamhälleStrömavbrottTrygghetslarmÅtgärder

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.