Hoppa till huvudinnehållet

Vattenfall om strömavbrottet: ”Inte troligt att samma problem sker igen”

Publicerad:
Carina Netterlind är pressekreterare på Vattenfall.
Carina Netterlind är pressekreterare på Vattenfall. Foto: Pressbild

Vattenfall ger nu svar angående den utredning som gjorts efter den händelse tidigare i höstas, då Bengtsfors blev utan ström i 15 timmar. Enligt Vattenfall var det en komplex situation och att samma problem skulle kunna ske igen är inte troligt.

I början av oktober drabbades Bengtsfors av ett 15 timmar långt strömavbrott. Tusentals hushåll blev av med strömmen då en elledning blåst ner. Detta samtidigt som reservlinan, som då skulle försett Bengtsfors med ström var ur funktion. Anledningen till att reservlinan var ur funktion berodde på att en brytare var trasig, och att man då inväntade en ny sådan.

Kort därefter var Dalslänningen i kontakt med Vattenfall, som meddelade att man skulle göra en uppföljning för att minimera den här typen av risker. Carina Netterlind, pressekreterare på Vattenfall, svarar nu angående den uppföljning som gjorts.

– Det här var ju olyckliga omständigheter förstås, där vädrets makter spelade in samt att det då det redan var ett pågående arbete som medförde att avbrottet blev längre än det skulle varit initialt sett. Men det är svårt att förutse, säger hon.

Har ni gjort någon konkret analys för just incidenten i Bengtsfors, för att undvika att liknande ska hända igen?

– Ja det gjordes en större utredning. Att exakt samma problem skulle uppstå igen är inte troligt eller sannolikt. Men att det kan inträffa strömavbrott av andra orsaker det kan vi aldrig lämna någon garanti för, säger hon.

Är det dåligt med back-up till Bengtsfors, med endast två luftledningar? Brukar en ort ha fler reservlinor?

– Det är en bra situation för Bengtsfors som har två matningar. Fler än det är inte vanligt, säger Carina Netterlind.

Tobias Johansson

Artikeltaggar

BengtsforsDalslänningenHus och hemHushållSamhälleStrömavbrottVattenfall

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.