Hoppa till huvudinnehållet

Peab kritiseras efter olycka: ”Extremt väderomslag som inte gått att hantera”

Publicerad:
Peab får kritik för att inte ha satt in tillräckliga åtgärder på vägen i Rölanda där en skolbuss fick stopp under måndagen.
Peab får kritik för att inte ha satt in tillräckliga åtgärder på vägen i Rölanda där en skolbuss fick stopp under måndagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Vinterväghållaren Peab får nu kritik efter den händelse som inträffade vid Rölanda, Dals-Eds kommun, då en skolbuss på måndagen inte kunde ta sig fram på vägen på grund av halka. Enligt boende i området hade Peab inte satt in tillräckliga åtgärder för att göra vägen farbar.

Det var på måndagseftermiddagen som Dalslänningen rapporterade om Västtrafiks buss 765 som inte tog sig fram på vägen i Rölanda. Föräldrar till skoleleverna fick hämta dem vid bussen för att de skulle kunna ta sig hem.

På tisdagen framkom också att chauffören till bussen ska ha ramlat och slagit i huvudet i samband med händelsen. Han fick föras till sjukhus med ambulans.

Buss med skolbarn fast i Bäckefors – all busstrafik i Dalsland inställdBusschauffören som fick stopp fördes till sjukhus – halkade på isvägen

Boende i området framför nu kritik mot Peab, som sköter underhållet längs vägen. Enligt uppgifter ska det ha varit väldigt halkigt under en lång tid utan att åtgärder vidtagits av Peab.

Åsa Lundqvist jobbar som platschef på Peab i Dalsland.

– Det har varit väldigt struligt väder, vilket har gjort att vi har gjort så gott vi kan med de förutsättningar som finns. Det är svårt att hantera så extrema väderomslag, säger hon.

”Beklagligt”

Åsa Lundqvist säger att det alldeles säkert var halkigt på platsen där olyckan inträffade.

– Det är såklart beklagligt att det händer olyckor, men det har varit ett besvärligt läge. Det har varit halkigt även för dem som jobbar för oss så allt har tagit mycket längre tid än vad det brukar. Vi har försökt med alla resurser vi har. Vi började att sanda men fick avbryta eftersom det började snöa och sedan fick vi börja om igen.

Hon berättar att Peab under tisdagen har fått ordning på de större vägarna, men att det fortfarande kan vara svårframkomligt på det mindre vägnätet.

– Vi kommer att få fortsätta med det arbetet även under morgondagen, säger Åsa Lundqvist.

Artikeltaggar

ÅtgärderDals-Eds kommunDalslandDalslänningenHalkaOlyckorOlyckor och katastroferPeabRölandaSjukhusTrafikVästtrafik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.