Hoppa till huvudinnehållet

Budget klubbades: ”Tuffaste ekonomiska situation någonsin”

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Kommunfullmäktige klubbade budgeten för de tre kommande åren.
Kommunfullmäktige klubbade budgeten för de tre kommande åren. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kommunfullmäktige godkände i onsdags den utmanande budgeten för de tre kommande åren.

– Troligen är det den tuffaste ekonomiska situation vi någonsin har ställts inför”, sa den nyvalde ordföranden i kommunstyrelsen, Andreas Nilsson (M).

Det var i onsdags förra veckan som kommunfullmäktige godkände förslaget till Kommunplan 2023-2025.

Kommun måste minska kostnader med 27 miljoner – landar trots allt mjukt

Som Dalslänningen har rapporterat om tidigare har budgetarbetet denna gång varit en utmanande process. Dyrare drivmedel, ökade energikostnader och kostsamma livsmedel är några av orsakerna till att Dals-Eds kommun de kommande tre åren måste spara in 27 miljoner kronor.

För att slippa drastiska åtgärder kommer Dals-Eds kommun att använda sig av resultatutjämningsreserven – pengar som kommunen genom åren har sparat ihop för att vid behov använda sig av för att täcka underskott.

Trots det kommer det att behöva sparas in på pengar. Redan under 2023 krävs åtstramningar och i nuläget har nämnderna och styrelsen ett gemensamt anpassningskrav på 9 miljoner kronor.

För att komma till rätta med hur kostnaderna ska minska har en projektgrupp bildats, under ledning av kommunchef Agneta Johansson.

Andreas Nilsson, Moderaterna i Dals-Eds kommun.
Andreas Nilsson, Moderaterna i Dals-Eds kommun. Foto: Helena Lindgren

Martin Carling (C), kommunstyrelsens ordförande, gick snabbt upp i talarstolen, men återvände snart igen till stolen.

– Jag har beslutat om budget i kommunfullmäktige i 15 år men den här gången tycker jag det passar bättre att de som tar över presenterar vad de har för viljeinriktning, sa han.

Istället tog Andreas Nilsson (M), som tidigare under mötet hade valts in som kommunstyrelsens ordförande för nästa mandatperiod, till orda.

– Vi har stött och blött den här budgeten och fortfarande är det många lösa ändar som vi inte vet utfallet på. Troligen är det den tuffaste ekonomiska situation vi någonsin har ställts inför. Den kommande perioden kommer att ställa krav på många, sa Andreas Nilsson (M), och yrkade bifall på kommunstyrelsens förslag.

Per-Erik Norlin, socialdemokraterna i Dals-Ed.
Per-Erik Norlin, socialdemokraterna i Dals-Ed. Foto: Helena Lindgren

Oppositionspartiet Socialdemokraterna yrkade också bifall på förslaget som låg på bordet, men de hade även ett tilläggsyrkande.

– Vi vill att 2 miljoner kronor av ofördelade investerings- och anpassningsuppdrag öronmärks för effektivisering av kommunledningsförvaltningen. Det för att värna som kärnverksamheterna. Vi vill se mer samarbete på tjänstemannasidan över kommungränserna, sa Per-Erik Norlin (S), oppositionsråd.

Votering begärdes men Socialdemokraternas tilläggsyttrande röstades ner. Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet.

Artikeltaggar

Andreas NilssonBudgetarCenterpartietDals-Eds kommunDals-Eds kommunDalslänningenEkonomiKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMartin CarlingModeraternaMotionerPer-Erik NorlinPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.