Hoppa till huvudinnehållet

Förskola och fritids får tid på sig att hitta ny huvudman

Publicerad:
Bengtsfors kommun kommer inte driva vidare förskolan och fritidsverksamheten i Skåpafors och Billingsfors. Men verksamheterna får tid på sig att hitta en ny huvudman.
Bengtsfors kommun kommer inte driva vidare förskolan och fritidsverksamheten i Skåpafors och Billingsfors. Men verksamheterna får tid på sig att hitta en ny huvudman. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Bengtsfors kommun kommer inte driva vidare förskolan och fritidsverksamheten i Skåpafors och Billingsfors. Men verksamheterna får tid på sig att hitta en ny huvudman. Det klubbades på måndagens möte i kommunfullmäktige.

Nedläggningen av förskolan och fritids i Skåpafors och fritids i Billingsfors föreslogs i det så kallade tekniska budgetförslaget i augusti. Det lades också fram i alliansens samt i Vänsterpartiets budgetförslag, medan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna satte sig emot nedläggningarna. Alliansens budgetförslag klubbades i kommunstyrelsen i förra veckan.

Arga föräldrar demonstrerade på torget: ”Bedrövligt”

Inför budgetförhandlingarna i kommunfullmäktige på tisdagen presenterade dock alliansen ett tillägg, att kommunen ska driva verksamheten i Skåpafors 2023 ut och i Billingsfors halva 2023 för att utreda om verksamheterna kan drivas i annan regi.

Alliansens budget fick då bifall av SD.

– Eftersom alliansen la till att vi behåller Skåpafors och Billingsfors tills vi hittat ny huvudman så kan vi stötta det förslaget. Skulle det behövas mer tid så tycker jag att de ska få det. I övrigt bifaller vi, sa Britt-Inger Sandström (SD).

Per Eriksson (S) ställde sig dock skeptisk till om tiden skulle räcka till.

– Det ställer rätt hårda krav på att hitta en lösning. Det blir deadline den 1 juni för Billingen och den 1 januari 2024 för Skåpa. Jag skulle önska att det här togs upp i fullmäktige igen, det blir väldigt skarpt om vi ska ta beslut nu, sa han.

– Ett år i Skåpafors och ett halvår i Billingen, det känns som att vi skulle kunna ha tid att utreda saken. Och behövs det mer tid så kan vi nog diskutera det, replikerade Stig Bertilsson (M).

Anette Ternstedt (V) menade dock att Vänsterpartiet står bakom nedläggningen och en flytt av eleverna till Bengtsfors som tidigare föreslagits.

– Vi ska inte ha privat aktörer inom skolan, sa hon.

Fullmäktige gick till omröstning på tre huvudförslag: kommunstyrelsens modifierade förslag, Socialdemokraternas förslag och Vänsterpartiets förslag. Efter en första omröstning gick man vidare till en omröstning mellan kommunstyrelsens modifierade förslag och S förslag. Per Eriksson (S) begärde votering och kommunstyrelsens modifierade förslag vann. 20 röstade för, 10 röstade mot och en avstod.

Per Eriksson (S) ville lägga ett tilläggsyrkande till alliansens förslag.

– Att fullmäktige beslutar om finansiering av fritidsverksamhet och förskola i Skåpafors och fritidsverksamhet i Billingsfors i fortsatt kommunal regi.

Detta avslogs dock av fullmäktige.

Artikeltaggar

AlliansenBeslutBillingenBillingsforsKommunfullmäktigeKommunstyrelsenOmröstningarPer ErikssonPolitikSkåpaforsSocialdemokraternaStig BertilssonSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.