Hoppa till huvudinnehållet

Mångårig makt är bruten – Nilsson (M) invald som kommunens starke man

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Andreas Nilsson (M) är invald som kommunstyrelsens ordförande nästa mandatperiod.
Andreas Nilsson (M) är invald som kommunstyrelsens ordförande nästa mandatperiod. Foto: Helena Lindgren

Efter att Centerpartiet i 51 år innehaft den tyngsta posten i Dals-Eds kommun bröts den eran igår. På onsdagens kommunfullmäktigemöte valdes Andreas Nilsson (M) in som kommunstyrelsens ordförande.

– Det känns jättebra och skönt att de formella valen är gjorda. Jag ser fram emot det här med både spänning, tillförsikt och ödmjukhet. Det är stora skor att fylla efter Martin Carling som har suttit i så många år, men alla är nybörjare någon gång. Nu väntar en inkörningsperiod, säger Andreas Nilsson till Dalslänningen på tordagsmorgonen.

Det var på onsdagskvällen som kommunfullmäktige hade sitt sista möte för året då de ledamöterna valde in det nya styret i Dals-Eds kommun. Invånarna har sagt sitt, Centerpartiets mångåriga styre har brutits och istället är det Moderaterna som tar den tyngsta posten.

Andreas Nilsson (M) valdes in som kommunstyrelsens ordförande och ordförandeposterna inom nämnderna klubbades också (se faktaruta).

Båda ville ha posten

Nytt för den kommande mandatperioden är att det har inrättats ytterligare en vice ordförandepost. Dals-Eds kommun har i många år haft en ordförande samt en vice ordförande i kommunstyrelsen och nämnder, men under mandatperioden 2023-2026 kommer det att finnas en ordförande, förste vice ordförande samt en andre vice ordförande, vilket skapade viss oenighet vid kommunfullmäktigemötet.

Både majoriteten och oppositionen ville ha posten som förste vice ordförande.

– I nästan alla kommuner i landet ser det så ut så att majoriteten har ordförandeposten och posten som förste vice ordförande och så vill vi också ha det. Om ordförande av någon anledning inte kan närvara och förste vice ordförande går in från oppositionen förlorar vi vår utslagsröst. Vissa anser att detta är ett sätt att stänga ute oppositionen, men det stämmer inte. Vi vill istället öka insynen, säger Andreas Nilsson (M).

Oppositionsråd Per-Erik Norlin (S).
Oppositionsråd Per-Erik Norlin (S). Foto: Helena Lindgren

– Vi tycker att det är konstigt att majoriteten gör den markeringen. Makt är tydligen viktigare än samarbete, sa Per-Erik Norlin (S) vid kommunfullmäktigemötet.

Partiet reserverade sig mot flera av besluten som gällde förste vice ordföranden till olika nämnder.

”Vår hand är alltid utsträckt”

Andreas Nilsson avslutade mötet med att poängtera att de fortsatt är måna om ett gott samarbete.

– Nu har vi en nyvald besättning och vi har ett hästjobb framför oss. Vår hand är alltid utsträckt, precis som tidigare, trots debaclet idag, sa han.

De olika partierna i kommunfullmäktige passade också på att avtacka Martin Carling (C), nuvarande ordförande i kommunstyrelsen, för sina 16 år vid makten.

Martin Carling, i mitten, avtackades av Andreas Nilsson (M), Anders Bengtsson (SD), Lena Högfelt (L), Tommy Olsson (KD) och Per-Erik Norlin (S).
Martin Carling, i mitten, avtackades av Andreas Nilsson (M), Anders Bengtsson (SD), Lena Högfelt (L), Tommy Olsson (KD) och Per-Erik Norlin (S). Foto: Privat

För att han inte ska vara sysslolös fick han en passande bisyssla.

– Det här känns bara bra. Jag har ju varit förberedd på denna stund i cirka fyra år. Det är förstås en massa blandade känslor, men mest glädje, tacksamhet och stolthet. Jag blev väldigt glad för övriga partiers uppvaktning, säger Martin Carling som fick ta emot utrustning och redskap för att göra karriär inom biodling.

Kommunstyrelsen och nämnderna 2023-2026:

Kommunstyrelsen:

Ordförande: Andreas Nilsson (M)

Förste vice ordförande: Anna Johansson (C)

Andre vice ordförande: Per-Erik Norlin (S)

Fokusnämnden:

Ordförande: Linus Lännhult (M)

Förste vice ordförande: Nicklas Johansson (C)

Andre vice ordförande: Öyvind Höiberg (S)

Socialnämnden:

Ordförande: Kenneth Gustavsson (C)

Förste vice ordförande: Britt-Marie Johansson (M)

Andre vice ordförande: Carina Halmberg (S)

Byggnadsnämnden:

Ordförande: Ingvar Johannesson (C)

Förste vice ordförande: Jan Johansson (M)

Andre vice ordförande: Börje Holmqvist (S)

Valnämnden:

Ordförande: Jan Johansson (M)

Förste vice ordförande: Tommy Olsson (KD)

Andre vice ordförande: Börje Holmqvist (S)

Kommunens revisorer:

Ordförande: Pia Axelsson (M)

Förste vice ordförande: Katrin Nord (S)

Andre vice ordförande: Börje Carlsson (C)

Artikeltaggar

Andreas NilssonCenterpartietDals-Eds kommunDalslänningenKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristdemokraternaMartin CarlingModeraternaNämnderPer-Erik NorlinPolitikTommy Olsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.