Hoppa till huvudinnehållet

Nytt styre klart – S, M och L överens: ”Har ett hästjobb framför oss”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Ulla Börjesson (S) (mitten) föreslås som nytt kommunalråd, medan Linda Jansson (M) (höger) blir nytt oppositionsråd. Ingo Asplund (vänster) och Liberalerna är den tredje komponenten i de nya konstellationen som ska styra kommunen.
Ulla Börjesson (S) (mitten) föreslås som nytt kommunalråd, medan Linda Jansson (M) (höger) blir nytt oppositionsråd. Ingo Asplund (vänster) och Liberalerna är den tredje komponenten i de nya konstellationen som ska styra kommunen. Foto: Johan Lindahl

Efter många om och men är det klart med nytt styre i Färgelanda kommun. Det är Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna har kommit överens och ska styra kommunen i minoritet under den kommande mandatperioden.

– Jag tror att vi är tämligen överens om de stora penseldragen, säger Ulla Börjesson (S), som föreslås som nytt kommunalråd.

Drygt tre månader efter valet är det till sist klart vilka som ska styra kommunen framåt Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna bildar den minoritetstrojka som tar makten de kommande fyra åren.

Läs också

Ulla Börjesson (S) föreslås som nytt kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen. Linda Jansson (M) föreslås som förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Posten som oppositionsråd och andre vice ordförande i kommunstyrelsen går till oppositionen, som blir C, KD och SD. Dessa kommer att väljas på det framflyttade mötet med kommunfullmäktige den 19 december.

Ekonomin ska förbättras

En viktig orsak till att de tre partierna valt att samverka är att de är överens om att Färgelandas sedan många år ansträngda ekonomiska situation måste förbättras.

– I det läget som kommunen är i och kommer stå i framöver kände vi från vår sida att här behöver vi ganska mycket erfarenhet. Det ser jag att Liberalerna och Socialdemokraterna har. Jag känner att vi skulle kunna få ur Färgelanda ur den krisen vi är i nu. Det är ett ansvarstagande vi är beredda att ta, för vi bryr oss helt enkelt om kommunen, säger Linda Jansson.

Moderaterna kommer under mandatperioden arbeta för att stärka kommunens ekonomi och hushålla väl med våra invånares skattepengar. Barn och äldre kommer att vara vårt fokus liksom ordning och trygghet.

Ulla Börjesson (S) var kommunalråd i Färgelanda mellan 2014 och 2018. Nu ser det ut att bli en andra mandatperiod som kommunens högste politiker.

– Vi har ett hästjobb framför oss. Det kommer att bli jättemånga obekväma beslut som måste fattas, men vi ska vara noga med att förankra dem och förklara för medborgarna varför vi gör som vi gör. Vi har fattat obekväma beslut tidigare men missat förankringsprocessen. Det brukar inte bli bra, säger hon.

S och M har stått ganska långt ifrån varandra politiskt genom åren, vad är det som gör att ni ska kunna styra ihop nu?

– Vi har väl inte alltid varit överens, men det sista har vi inte varit som hund och katt precis. Jag blev väldigt positivt överraskad och glad när vi tog kontakt. Det blev ett väldigt positivt och konstruktivt möte. Vi var totalt lösningsfokuserade. Jag tror att vi är tämligen överens om de stora penseldragen. Men vi har inte hunnit diskutera detaljerna, säger Ulla Börjesson.

– Det är skillnad på att sitta i majoritet och opposition. Då är det oppositionens plikt att syna majoriteten och det är det upplägget vi har haft. Nu ska vi styra gemensamt och har en ingång för att få ordning på ekonomin i Färgelanda.

Hur tänker ni om skolorna till exempel?

– Jag tror att vi är överens om skolorna, det är det minsta problemet, Säger Ulla Börjesson.

– Om vi tittar i barn- och utbildningsnämnden kan man ser hur våra partier arbetat ihop och där är vi överlag överens i besluten som tas, säger Linda Jansson.

Är detta första gången S och M styr tillsammans i kommunen?

– Vi styrde ihop på 90-talet under ett par mandatperioder. De enda vi inte har styrt med är C och SD. Men vi måste prata med alla partier oh se till att de känner sig delaktiga.

Ingo Asplund blir ny gruppledare för Liberalerna efter Kenneth Carlsson som istället väntas bli ny ordförande i kommunfullmäktige.

– Alla kan inte sitta i opposition. Alternativet är sämre om inga partier kommer överens. Det här är det bästa för Färgelanda kommun, för det är ju framåt lite tufft. Det är ett besvärligt 2023 och 2024 och nu får vi sätta oss ner och få en budget i balans och samtidigt värna om våra äldre och barn framför allt. Vi tror att vi tre tillsammans kan göra skillnad.

Artikeltaggar

FärgelandaFärgelanda kommunIngo AsplundKommunfullmäktigeKommunstyrelsenLiberalernaLinda JanssonModeraternaPolitikPolitiska system och ideologierSocialdemokraternaUlla Börjesson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.