Hoppa till huvudinnehållet

Bengtsforshus begär den högsta hyreshöjningen någonsin: 7,5 procent

Publicerad:
Bengtsforshus AB, där Pär Nilsson är vd, begär den högsta hyreshöjningen någonsin.
Bengtsforshus AB, där Pär Nilsson är vd, begär den högsta hyreshöjningen någonsin.

Inför 2023 begär det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus AB den högsta hyreshöjningen någonsin. Bolaget vill se en ökning med 7,5 procent. En nivå som Hyresgästföreningen inte kommer att acceptera.

– Det är tuffa tider. Framförallt är det räntorna, elen och byggmaterial för renoveringar som har skenat fruktansvärt mycket i pris. Vi vet heller ännu inte vilka nya taxor det blir för fjärrvärme och vatten och avlopp, säger Pär Nilsson, vd för Bengtsforshus AB.

Pär Nilsson är vd för Bengtsforshus AB.
Pär Nilsson är vd för Bengtsforshus AB. Foto: Conny Hultgren

Om Bengtsforshus AB får igenom sitt krav på en 7,5-procentig höjning kommer det i snitt för en etta på 41 kvadratmeter innebära en höjning med 255 kronor per månad och för en tvåa på 60 kvadratmeter betyda en höjning med 375 kronor per månad.

Förra året höjde Bengtsforshus AB hyran med 1,2 procent.

Bostadsbolaget vill att höjningen på 7,5 procent ska gälla från och med den 1 januari 2023. Den nya hyra som bolaget nu ska förhandla med Hyresgästföreningen om omfattar ett ettårigt avtal.

”Det är dyrare för alla”

Pär Nilsson säger ha förståelse för att höjningen kommer att slå hårt mot hyresgästerna som redan drabbas av andra prisökningar.

Husen på Nedre Olympen tillhör Bengtsforshus lägenhetsbestånd.
Husen på Nedre Olympen tillhör Bengtsforshus lägenhetsbestånd. Foto: Conny Hultgren

– Hyresgästerna har fått dyrare levnadsomkostnader som alla andra. Men de har ändå, jämförelsevis med de som bor i bostadsrätt eller villa, klarat sig undan ganska bra. Bor man i bostadsrätt eller villa så blir det dyrare el- och värmekostnader och räntekostnader på lånen, säger Pär Nilsson.

”Ska vara delat ansvar”

Murat Solmaz är förhandlare på Hyresgästföreningen. Han konstaterar att Bengtsforshus yrkande är historiskt högt, men samtidigt också att bolaget ligger i nivå med de andra kommunala bolagen.

Murat Solmaz är förhandlare på Hyresgästföreningen.
Murat Solmaz är förhandlare på Hyresgästföreningen. Foto: Nils-Olof Larsson

– Men även hyresgästerna har påverkats av den rådande situationen, och den kostnadsutveckling vi nu har ska inte bara ligga på hyresgästerna, utan vara ett delat ansvar med hyresvärdarna. Ett bolag som Bengtsforshus har också många vakanta lägenheter och dessutom river man fastigheter i Billingsfors, säger Murat Solmaz.

Han är även kritisk mot tidpunkten för bostadsbolagets yrkande.

– Bengtsforshus kommer tre veckor innan årsskiftet med det här yrkandet. Det är väldigt sent. Vi kommer inte att bli klara med förhandlingarna i tid och ett extremår som detta krävs det tid för att man ska kunna fatta välgrundade beslut, säger Murat Solmaz.

Hoppas nå en lösning

Han har ändå ett visst hopp inför de stundande förhandlingarna.

– Hyresgästföreningen har historiskt haft en jättebra dialog med Bengtsforshus vd Pär Nilsson och vi hoppas hitta en bra lösning även denna gång.

Murat Solmaz vill ännu inte berätta vilket motbud Hyresgästföreningen kommer att lägga fram i förhandlingarna.

– Vi tar vårt motbud inför den 14 januari när vi ska sätta oss ner med Bengtsforshus. Men vi har ett nytt förhandlingsunderlag som vi tittar på, och där finns det vissa variabler som pekar på höjningar och andra som pekar emot, säger Murat Solmaz.

553 hushåll berörs av den föreslagna höjningen.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)Bengtsforshus ABBostad och byggenBostäderEkonomiElHus och hemHushållHyresgästföreningenInflationPär Nilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.