Hoppa till huvudinnehållet

Två segrare i den sista Nobelnovelltävlingen

Publicerad:
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Pristagarna på rad, från vänster: Fatema Alrashed, 7C, Nelly Nadia Hildebrandt, 8B, Maissa Alabbas, 8C och Hala Alsisi, 8C, Mayes Alrashed, 8A, Henrik Hassel, 9B, Birgitta Hellman och Kerstin Olsson. Bakom Thomas Wallin samt musikerna Jonny Rådén och Lars Wallin.
Pristagarna på rad, från vänster: Fatema Alrashed, 7C, Nelly Nadia Hildebrandt, 8B, Maissa Alabbas, 8C och Hala Alsisi, 8C, Mayes Alrashed, 8A, Henrik Hassel, 9B, Birgitta Hellman och Kerstin Olsson. Bakom Thomas Wallin samt musikerna Jonny Rådén och Lars Wallin. Foto: Britt-Marie Erlandsson

När den sista högtidliga prisceremonin för Nobelnovell-tävlingen på Bengtsgården förrättades fick två vinnare stiga fram. Initiativtagaren och eldsjälen Birgitta Hellman tackar för sig efter 25 år.

– Det har varit så fantastiskt roligt att läsa alla noveller, säger hon.

Årets tema i skrivartävlingen var ”Vägen till en hållbar framtid, min framtid, din framtid, allas vår framtid”. De två bidrag som juryn, med ordföranden Kerstin Olsson i spetsen, inte kunde dela på var skrivna av Mayes Alrashed i 8A och Henrik Hassel i 9B. Den senare tog sin tredje (!) seger i tävlingen. Han vann även i sexan och åttan och kom trea i sjuan.

– Jag tycker det är väldigt roligt att skriva, att få måla upp sina egna världar och historier. Jag började skriva berättelser i ettan-tvåan och jag läste mycket böcker när jag var mindre, säger Henrik Hassel som är glad över priset.

– Det är jätteroligt. Det känns som att man gjort något bra, det är en bra känsla när man lagt ner tid på arbetet, säger han.

Några skrivarstudier väntar dock inte efter nian för Henrik Hassel utan han lutar åt att välja naturprogrammet på Karlbergsgymnasiet. Men författardrömmar finns.

– Det skulle vara toppenjobbet, säger han.

Henrik Hassel, 9B, tog sin tredje seger i Nobelnovelltävlingen. Därtill har han en tredjeplats från årskurs 7.
Henrik Hassel, 9B, tog sin tredje seger i Nobelnovelltävlingen. Därtill har han en tredjeplats från årskurs 7. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Tog initiativet

Under alla 25 år som Nobelnovelltävlingen pågått uppskattas att omkring 2000 elever har lämnat in noveller. Det var svenskaläraren Birgitta Hellman som tog initiativet till tävlingen när hon började sin tjänst på Bengtsgården.

– Jag tyckte att jag ville förbättra skrivandet och utlyste tävlingen när jag började här i augusti det året, säger hon och ser en utveckling.

– Elever har lärt sig mer om noveller och novellens betydelse, med det överraskande slutet eller med ett öppet slut. De första åren var det mer berättande texter.

Birgitta Hellman har fått läsa många olika noveller genom åren och har dem sparade.

– Det har varit så fantastiskt roligt att läsa dem. Det året vi hade kanalen som den sammanhängande länken var det väldigt, väldigt roligt.

”Roligt att återkomma”

Nu har hon slutat sin tjänst på Bengtsgården och därmed var årets Nobelnovelltävling den sista.

– Det är jättetråkigt, tycker Kerstin Olsson som varit ordförande i jurygruppen sedan 2009.

– Jag har läst många noveller och det har varit väldigt roligt. Det har varit högtidligt vid prisceremonin och väldigt roligt att återkomma, säger hon och tror skrivartävlingen betytt mycket för elever.

Jonny Rådén, till vänster, och Lars Wallin har spelat fanfar vid de flesta Nobelnovelltävlingarnas prisceremonier.
Jonny Rådén, till vänster, och Lars Wallin har spelat fanfar vid de flesta Nobelnovelltävlingarnas prisceremonier. Foto: Thomas Wallin

– Jag tror det är väldigt viktigt för elever att få synas, att få bli uppmärksammad lite mer. Som svenskalärare tycker jag också det är roligt att ett teoretiskt ämne uppmärksammas.

Förutom Birgitta Hellman och Kerstin Olsson har Thomas Wallin och en elevrepresentant ingått i årets jury. Vid nästan varje prisceremoni har Lars Wallin och Jonny Rådén ställt upp och med att spela fanfar på trumpet och gjort det extra högtidligt. Nobelnovelltävlingen finansierades från början av Magdalenafonden och därefter har den anordnades med medel från Bengtsfors Rotaryklubb.

Birgitta Hellman, en eldsjäl som drivit Nobelnovelltävlingen på Bengtsgården sedan hon började sin tjänst  på skolan.
Birgitta Hellman, en eldsjäl som drivit Nobelnovelltävlingen på Bengtsgården sedan hon började sin tjänst på skolan. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Juryns motiveringar till pristagarnas bidrag.

1. ”Tillsammans mot en fridfull och klimatvänlig framtid”, författare: Mayes Alrashed, 8A

I novellen blandas fakta och prosa på ett gediget sätt. Läsaren serveras en god, språklig text. I slutet av novellen ges en bra sammanfattning där författaren skriver: vi kan lösa vilka problem vi än vill bara vi samarbetar, börjar med rätt problem och lyssnar på alla oavsett ålder, kön eller etnicitet.

1. ”Vägen till en hållbar framtid”, författare: Henrik Hassel, 9B

Novellen beskriver vägen till en hållbar framtid, en mognadsprocess och utveckling. Kontrasterna i novellen är många, alltifrån en dystopisk värld som övergår till ett paradis. Natur- och miljöbeskrivningarna är målande och i vissa fall oändligt vackra. Det är lätt att bli medsvept i det spännande och överraskande slutet där pappan slutligen gör sitt val.

3. ”Drömvärlden”, författare: Maissa Alabbas, 8C och Hala Alsisi, 8C

Texten följer temat och en novells uppbyggnad. I slutet visar sig allt vara en dröm men boken som binder samman novellen finns kvar.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsgårdenBerättelserBöckerFörfattareHögtiderKarlbergsgymnasietKerstin OlssonLars WallinLitteraturThomas Wallin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.