Hoppa till huvudinnehållet

Vill minska hemsändningsbidraget: ”Jättedåligt att de inte kontaktat oss”

Publicerad:
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Ingela och Nils Andrée driver Optimistens lanthandel i Gustavsfors och packar varor för utkörning.
Ingela och Nils Andrée driver Optimistens lanthandel i Gustavsfors och packar varor för utkörning. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Sparförslagen duggar tätt i budgetarbetet. Politiker från den borgerliga sidan vill nu se det hemsändningsbidrag som lanthandeln i Gustavsfors får för att köra ut varor till kunder minskas ner.

– Jag tycker det är jättedåligt att de inte kontaktat oss och tagit reda på fakta innan. Bidraget har redan minskat automatiskt eftersom utkörningskunderna blivit färre efter pandemin, säger Ingela Andrée som driver affären tillsammans med maken Nils Andrée.

Hemsändningsbidrag är ett stöd som staten beslutat om för att landsbygdsbutiker ska kunna köra ut varor till de kunder som har svårt att ta sig till affären. Länsstyrelsen betalar halva summan av bidraget och kommunen den andra halvan. Idag ligger det på 200 kronor per hushåll.

– Vi blev kontaktade av kommunen då Börje Gustafsson, som körde varubuss i Ärtemark och Torrskog, slutade. De undrade om inte vi kunde börja köra ut varor och vi skrev ett avtal med kommunen, säger Nils Andrée som kör en runda runt Lelång en dag i veckan.

Stig Bertilsson (M): "Vi vill komma ner till nivån innan pandemin”

Kylbil

Rutten innefattar delar av Laxarby och Skåpafors vidare via Ärtemark, Torrskog och Kölviken samt Lennartsfors och Blomskog i Årjängs kommun.

– Årjängs kommun kontaktade oss när affärerna i Blomskog och Lennartsfors lade ner och undrade om vi kunde tänka oss att köra ut varor, så vi har ett avtal med dom också, berättar Ingela Andrée.

För tillfället har butiken 23 kunder som får leverans men under pandemin var det uppe i drygt 50 kunder. När restriktionerna släppte tappade de cirka 30 av dem.

– Det är otroligt viktigt med utkörning för vår butik för att kunna överleva. Under pandemin investerade vi i en kylbil där vi får plats med en hel frys och kan leverera frysta varor. Vi har också anställt en person på 60 procent så det har även skapat flera arbetstillfällen tack vare att vi har service till våra kunder, säger Ingela Andrée.

"Går inte driva vidare”

Om hemsändningsbidraget skulle försvinna, menar hon, skulle inte affären finnas kvar.

– Det vore som att slå undan benen för oss. Då går det inte att driva vidare, vi kan inte bara ha öppet på sommaren. Och hur blir det då för turismen? säger Ingela Andrée som tycker det är dåligt att politikerna inte varit i kontakt med henne.

– Jag tycker det är jättedåligt att de inte kontaktat mig och tagit reda på fakta. De vet inte hur många vi kör ut varor till. Bidraget har redan minskat automatiskt eftersom utkörningskunderna blivit färre efter pandemin. Så det är redan åtgärdat. Nu ligger vi på ungefär samma nivå som innan pandemin, säger hon.

Diskussionerna från politikernas sida har bland annat handlat om att kunder som inte behöver utkörning får del av tjänsten.

”Klarar inte”

– De flesta vi kör till är äldre personer, de klarar sig hemma men klarar inte att åka och handla. Sen kanske Nils hjälpt dem att plocka in varor i kylskåpet, men det är bara om någon ber om det. Det hör ju till god ton att göra det. Vi är tacksamma och glada att vi kan hjälpa dem. Sedan om vi levererat till sommargäster är ju det när vi ändå åker förbi, det drabbar ju inte kommunen, säger Ingela Andrée.

– Staten motiverar hemsändningsbidrag med att det finns många som inte kan ta sig till affären. Det handlar om ett stöd till lanthandlarna för att de ska kunna erbjuda det. Men kravet för att få utkörning är inte att man ska vara handikappad, säger Nils Andrée.

– Vi försöker satsa på bygden och det är viktigt att bevara butiken på orten. Speciellt om det blir dåliga tider framöver. Eftersom vi tillhör en stor kedja kommer vi alltid att få leveranser, säger Ingela Andrée.

Artikeltaggar

ButikerHandelIngela AndréeLennartsforsNils AndréeTorrskogÅrjängs kommunÄrtemark

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.