Hoppa till huvudinnehållet

C drar sig ur – nu har S elva dagar på sig att bilda styre: ”Bekymmersamt”

Publicerad:
C drar sig ur – nu har S elva dagar på sig att bilda styre.
C drar sig ur – nu har S elva dagar på sig att bilda styre. Foto: Helena Lindgren

Efter flera veckors försök att bilda styre i Färgelanda har Centerpartiet beslutat att lämna förhandlingarna med S och siktar istället på att gå i opposition kommande mandatperiod. Nu har S elva dagar på sig att bilda styre – med L och M.

– Vi gick in med stora förhoppningar om att detta skulle gå att lösa. Tyvärr har så inte varit möjligt av flera skäl, säger gruppledare Ann Blomberg (C)

I försöken att bilda kommunstyre tillsammans med S och L har Centerpartiet i Färgelanda kommun varit tydliga med att det ska finnas möjlighet till inflytande över den politiska agendan samt ett tydligt avtal om det politiska innehållet för de fyra kommande åren, vilket inte har kunnat slutas.

– Mot bakgrund av att vi inte fått stöd för våra krav eller kunnat nå ett avtal om politiskt innehåll så har vår KF-grupp denna vecka beslutat att lämna förhandlingarna. Vi har inte fått gehör för någon av dessa punkter från Socialdemokraterna vilket gör det omöjligt för oss att gå vidare, säger förhandlare Thor-Björn Jakobsson (C) i ett pressmeddelande.

Bästa för kommunen

Nu bedömer partiet att det bästa för kommunen är att gå i opposition den kommande mandatperioden.

– Vi vill fortsätta att ta ansvar för hela kommunens bästa och det vi lovat väljarna. Vi bedömer i dagsläget att vi får bäst förutsättningar för detta genom att gå i opposition. Färgelanda kommun behöver framöver breda och långsiktiga lösningar samt att skolor och äldreomsorg även i framtiden ska finnas i flera orter. Det kommer vi fortsätta kämpa för, säger Ann Blomberg (C).

Nu har S elva dagar på sig att bilda styre, och alternativen är få.

– Det här avhoppet kom väldigt sent, men det beror på att vi inte kom överens. Det är bekymmersamt, vi måste ha ett styre till skutan. Ambitionen är att det här måste bli en snabb process. Vi kan inte komma till fullmäktige utan ett besked, säger gruppledare Ulla Börjesson (S).

Vad händer nu?

– Vi kommer att leta andra konstellationer och eftersom vi inte kan bilda majoritet får det bli ett minoritetsstyre då. Liberalerna hoppade på oss, så de är med. Sedan kontaktar jag Moderaterna, det är de som är kvar att prata med. Vi ska träffas ikväll, så får vi se om vi kommer framåt. Vi tar den här veckan till att ha möten högt och lågt.

Vad var det som gjorde att förhandlingarna sprack med C?

– Vi kom inte överens om ordförandeskapet i barn och utbildningsnämnden, som vi tyckte att vi skulle ha och som de tyckte att de skulle ha, säger Ulla Börjesson.

Vad händer om ni inte lyckas nu heller?

– Det finns ju ett alternativ som inte alls är bra. Då får man välja en kommunfullmäktige som sedan tar över nämndernas arbete också och gör en kort mandatperiod på ett halvår, men man får inte jobba med de strategiska frågorna. Det blir som ett styre utan makten att fatta beslut. Det är egentligen inget alternativ, utan vi får fixa det här säger Ulla Börjesson.

Artikeltaggar

Ann BlombergAvtalCenterpartietDalslänningenFärgelandaFärgelanda kommunKommunstyrelsenPolitikPolitiska system och ideologierSocialdemokraternaThor-Björn JakobssonUlla Börjesson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.