Hoppa till huvudinnehållet

Varm tröja och släckt lampa – anställda uppmanas spara pengar

Publicerad:
Genom att bland annat sänka inomhustemperaturen och tänka på att släcka när man lämnar ett rum hoppas Dals-Eds kommun kunna sänka kostnaderna för elförbrukningen.
Genom att bland annat sänka inomhustemperaturen och tänka på att släcka när man lämnar ett rum hoppas Dals-Eds kommun kunna sänka kostnaderna för elförbrukningen. Foto: Pontus Lundahl/TT

En varm tröja, släckta arbetsrum och hellre en promenad än en bilfärd. Det är vad anställda vid Dals-Eds kommun rekommenderas efter att kommunen sett över vilka sparåtgärder som kan vidtas för att spara på kronorna.

När kostnaderna för el och drivmedel skenar måste kommuner, likväl som privatpersoner och företag, tänka ett steg längre för att på bästa sätt försöka hålla i pengarna.

I en tjänsteskrivelse uppger samhällsbyggnadschefen Magnus Åkesson att elkostnaden förväntas öka rejält.

”Elkostnaden förväntas öka så mycket som 500 procent i värsta fall”, skriver han.

Dals-Eds kommun har nu sett över vilka åtgärder som på ett relativt enkelt sätt kan vidtas för att bromsa kostnadsutvecklingen.

Magnus Åkesson, förvaltningschef Samhällsbyggnadsenheten, Dals-Eds kommun.
Magnus Åkesson, förvaltningschef Samhällsbyggnadsenheten, Dals-Eds kommun. Foto: Helena Lindgren

Kommunstyrelsen klubbade nyligen en rad sparåtgärder. Magnus Åkesson skriver i tjänsteskrivelsen att han hoppas på att detta ger effekt.

”Kan vi spara 5-10 procent av normal elförbrukning och sänka innetemperaturen med en eller några grader samt minska resandet kommer vi sannolikt att kunna spara mellan 500 000 kronor och en miljon kronor jämfört med om vi inte gör det”.

 • Anställda ska hålla belysningen släckt om det inte är nödvändigt för att utföra arbetet.
 • Stänga av datorer och skärmar när man lämnar arbetsplatsen.
 • Aldrig använda aircondition om temperaturen inte över tid överstiger 26 grader celsius.
 • Vid stillasittande arbete (kontor och skola) ha en max temperatur inomhus på 20 grader, vilket innebär att man får ha förstärkt klädsel om det krävs. Undantaget är vårdlokaler (LSS och äldreomsorg).
 • I verkstadslokaler, förråd och industriliknande utrymmen skall temperaturen inte överstiga 16 grader.
 • Se till att ställa ner värmen i rum och lokaler som inte används eller endast används sporadiskt.
 • Anställda uppmanas också att reflektera över och påpeka slöserier som finns i verksamheterna till närmaste chef. Med slöserier menas olika kostnader som inte är nödvändiga för att bedriva verksamheten och utföra grunduppdraget.
 • Dekorationsbelysning, till exempel fönsterlampor och ljusstakar, julstjärnor skall inte lysa utöver arbetstid. Det skall endast användas i gemensamhetslokaler/ytor.
 • Julbelysning på Storgatan och eventuellt Terassparken hålls släckt mellan klockan 24.00 och 06.00.
 • I största möjligaste mån genomföra webbmöten för att spara resekostnader och restid.
 • Planera arbetsresor inom kommunen både för effektivitet och minskad bränsleförbrukning.
 • Titta över möjligheten att ersätta bilar med mindre elfordon eller cyklar för användande inom tätorten. Man kan också med fördel promenera om det inte är för långt.

  Artikeltaggar

  ÅtgärderDals-Eds kommunDrivmedelElKommunstyrelsenMagnus ÅkessonTeknik och vetenskapTrafik

  Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.